Utvrđen nacrt zakona o veterinarsko-medicinskim proizvodima

Učinkovit sustav kontrole osigurava lakši put izvozu proizvoda životinjskog podrijetla u EU

17.12.2009, Zagreb, Hrvatska - U predblagdansko vrijeme u mesnicama se najvise prodaju odojak i janjetina. Cijene odojka krecu se oko 35kn za kilu, a janjetine oko 65kn za kilogram. Vlasnici malih privatnih mesnica na Dolcu i Kvatricu kazu da itekako osje
21.07.2016.
u 10:00

Zakon o veterinarsko-medicinskim proizvodima (VMP), utvrđen u formi nacrta u travnju ove godine na sjednici Vlade FBiH, primjenjivat će se na industrijski proizvedene premikse za izradu ljekovite hrane za životinje koji se stavljaju u promet, aktivne supstancije koje se koriste za njihovu proizvodnju te određene supstancije koje se mogu upotrebljavati kao VMP koji imaju anaboličke, antiinfektivne, antiparazitarne, protuupalne, hormonalne ili psihotropne osobine.

Uvjeti za proizvođače

Zakon se primjenjuje i na instrumente, pribor, opremu, uređaje, program, materijal, sredstva za redukciju mikroorganizama za primjenu u veterinarstvu, proizvode za dijagnostiku ili druge proizvode za upotrebu u veterinarstvu.

Od odredbi zakona su, uz ostale, izuzeti magistralni pripravci na osnovi veterinarskog recepta za jednu ili više životinja iste vrste, galenski pripravci na osnovi recepture važeće farmakopeje i namijenjeni krajnjem korisniku, međuproizvodi namijenjeni za daljnju preradu, i tako dalje. Pravne osobe koje proizvode, prometuju ili skladište VMP moraju ispunjavati uvjete određene ovim zakonom i, na osnovi njega, uvjete koje propisuje federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Registar ovih pravnih osoba vodi resorno Federalno ministarstvo. VMP ne može biti stavljen u promet na tržište FBiH bez odobrenja Federalnog ministarstva, odnosno nadležnog tijela drugog entiteta, ili Brčko Distrikta BiH ako proizvođač ili predstavništvo tamo imaju sjedište.

Izvoz u EU

VMP, namijenjen liječenju životinja od kojih se proizvodi hrana, može biti stavljen u proceduru odobravanja samo ako su za njegove farmakološki djelatne supstancije posebnim propisom određene maksimalno dopuštene količine.
Uvoziti je moguće samo VMP za koji postoji odluka nadležnog tijela o odobravanju za stavljanje u promet, a zahtjev za izdavanje dozvole uvoznik podnosi Uredu za veterinarstvo u Bosni i Hercegovini.

Federalno ministarstvo može ovom uredu predložiti izdavanje dozvole za uvoz VMP koji ne posjeduje odluku o odobravanju za interventni uvoz u slučaju izbijanja opasnih zaraznih bolesti, zatim za potrebe registracije VMP, istraživanja ili kada se na osnovi dokumentiranih razloga procijeni nužnost ovog uvoza za zdravstvenu zaštitu životinja.

U obrazloženju nacrta zakona je, uz konstataciju kako lijekovi u veterinarstvu imaju važnu ulogu u kontroli i prevenciji bolesti i patnje životinja, upozoreno i na to da mogu prouzročiti veliku štetu i životinjama i ljudima i okolišu ako se ne koriste ispravno.

Stoga je uređenje oblasti proizvodnje i prometa veterinarsko-medicinskih proizvoda značajno i s ekonomskog aspekta jer je zaštita zdravlja životinja bitan preduvjet za ostvarivanje njihova uspješnog i profitabilnog uzgoja za proizvodnju hrane namijenjene ljudima.

Uz to, Bosna i Hercegovina mora dokazati kako ima uspostavljen učinkovit sustav kontrole proizvodnje i prometa VMP kako bi joj mogao biti odobren izvoz proizvoda životinjskog podrijetla na tržište Europske unije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?