okončan štrajk

Učenici u ZHŽ-u se vraćaju na nastavu, Vlada i sindikati potpisali kolektivni ugovor

13.02.2023.
u 18:39

Djeca sutra počinju po uobičajenim rasporedima, a što se tiče nadoknade, o tome će odluku donijeti resorno ministarstvo.

Vlada Županije Zapadnohercegovačke i predstavnici sindikata osnovnih i srednjih škola u ponedjeljak su održali sastanak na kojemu je potpisan kolektivni ugovor, čime je okončan opći štrajk koji je u toj županiji počeo 9. siječnja ove godine.

Na konferenciji za medije, nakon završetka sastanka, javnosti su se obratili predsjednica Neovisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama u ŽZH-a Jasminka Petric, predsjednik Neovisnog sindikata zaposlenih u osnovnim školama ZHŽ-a Slaven Ljubić i resorna ministrica Ružica Mikulić.

Petric je izrazila zadovoljstvo razvojem situacije i konačnim potpisom kolektivnog ugovora.

- Mogu reći da smo zadovoljni potpisanim ugovorom nakon što ga gotovo četiri godine nemamo. (…) Sretni smo što konačno opet imamo kolektivni ugovor i nadam se da u budućnosti nećemo imati ovakve rupe odnosno da nećemo imati nikakve rupe – rekla je Petric.

Dodala je kako nastava kreće prema rasporedu.

Po njezinim riječima, djeca sutra startaju po uobičajenim rasporedima, a što se tiče nadoknade, o tome će odluku donijeti resorno ministarstvo.

- Naravno, nikada se ne ispuni sve ono što se traži, ali ispunjeno je većinu onoga što smo tražili. Mi smo izuzetno zadovoljni našim kolektivnim ugovorom i stvarno imamo razloga biti ponosni na ono što smo izborili – naglasila je Petric.

Konačnim ishodom bio je zadovoljan i predsjednik Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama ZHŽ-a Slaven Ljubić koji smatra da je kolektivni ugovor povoljan i da su zahtjevi ispunjeni.

- Potpisali smo ugovor koji nismo imali još od 2019. godine. Ne mogu reći da sam nezadovoljan, moramo reći da je ispoštovano ono što smo tražili. Ne možemo ići maksimalistički, ali možemo reći da smo se našli na nekoj sredini i zadovoljni smo s ovim kolektivnim ugovorom – kazao je Ljubić, podsjetivši kako je nastava u osnovnim školama krenula već u petak.

Rekao je i da je štrajk trajao predugo, no da postoji način da se sve nadoknadi.

Ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽZH-a Ružica Mikulić istaknula je da je sindikat potpisao sporazum o povećanju plaće od 12,8 posto.

- Potpisan je kolektivni ugovor na duljinu od godinu dana. Ja se nadam da se ovo više nikad neće ponovit. Prije svega zbog djece, zbog njihovih roditelja, a i nastavnika, no u konačnici i zbog mene. Prvenstvo je bilo govora da će se povećati plaća za 7 posto, pa onda za 10 posto, no Sindikat zaposlenih u srednjim školama ŽZH-a potpisao je Sporazum da ima povećanje plaće od 12.8 posto – ustvrdila je ministrica.

Također je pojasnila da će zaposleni u srednjim školama potpisati sporazum u kojem će im s plaćom od 1. veljače ići povećanje od 10 posto, a pri izradi rebalansa, povećanje ide u skladu s mogućnostima.

Ministrica se kratko osvrnula i na nadoknadu nastave.

-  Probat ćemo uklopiti sve s nadoknadama koje će biti bezbolne i onoliko sati koliko budemo morali da ne trpi nastavni plan i program – zaključila je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?