Zbog višegodišnjih neriješenih sporova u svezi sa zgradom i školskim dvorištem

Učenici Srednje medicinske škole morali preseliti u zgradu KŠC-a

30.08.2016.
u 07:00

Učenici Srednje medicinske škole pri Katoličkom školskom centru “Sveti Josip” u Sarajevu novu 2016./2017. školsku godinu počet će u prostorijama zgrade KŠC-a na Mejtašu. Ova odluka uslijedila je nakon dugogodišnjih nagomilanih problema vezanih uz zgradu u kojoj se do sada odvijala nastava Srednje medicinske škole u u zgradi u Šenoinoj ulici, kojom upravlja Vrhbosanska nadbiskupija. Prema riječima ravnatelja KŠC-a Marija Ćosića, jedan od razloga premještanja škole je i rezanje troškova koje provodi Županijsko ministarstvo obrazovanja, ali glavni razlog preseljenja 220 učenika i 30 djelatnika Srednje medicinske škole pri KŠC-u su višegodišnji neriješeni sporovi u vezi sa zgradom i školskim dvorištem, ali uz to treba dodati i ignorantski odnos Vlasti u Sarajevu kada je u pitanju imovna Katoličke crkve.

Opstrukcije lokalnih vlasti

Podsjetimo, zgrada u Šenoinoj ulici je u vlasništvu Sestara milosrdnica iz Samostana sv. Vinka, a njom trenutačno upravlja Nadbiskupija vrhbosanska koja je i počela proces povratka zgrade i parkirališnog prostora, prije više od deset godina. Naime, kada su u pitanju višegodišnji problemi koji opterećuju Vrhbosansku nadbiskupiju, prvenstveno je riječ o povratu imovine, postoje dva problema na koja konstantno upozorava i kardinal Vinko Puljić. Prvi je da Sarajevska nadbiskupija još uvijek stoji pred pitanjem punog povratka sjemeništa i imovine u Travniku, a drugi problem odnosi se na samostan i crkvu sv. Vinka Paulskog koji se nalazi u samom središti Sarajeva. Naime, već godinama nije riješeno pitanje pristupa vozilom sestrama sv. Vinka Paulskog, kojima se priječi pristup njihovu samostanu, unatoč činjenici što je crkva proglašena nacionalnim spomenikom BiH 2011. Nakon što im je oduzeta imovina, iza crkve i Zavoda, na zemljištu koje je također bilo u vlasništvu sestara sv. Vinka, izgrađena je zgrada građevinskog poduzeća Vranica. Tako je bilo sve do prošlog rata kada je u njoj bio smješten i glavni stožer bivše Armije BiH. U tom kontekstu također je važno spomenuti da se u dvorištu iza crkve nalazila i baraka Streljačkog saveza, kojemu je Nadbiskupija nakon posljednjeg rata isplatila novac, a streljana preselila u prostorije Vranice u naselje Hrasno. No, nakon rata građevinsko poduzeće Vranica našlo se na milost i nemilost tajkunske privatizacije, pa je bivša poslovna zgrada nekoliko godina nakon rata srušena do temelja. Iako je prethodno postignut sporazum između ovog poduzeća i sestara Vinkovki da se na njihovu zemljištu izgradi podzemna dvoetažna garaža i isto toliko etaža iznad, nakon rušenja poslovne zgrade građevinskog poduzeća Vranica pojavili su se drugi vlasnici - Hypo Alpe.

Ugroženi crkveni objekti

Međutim, problem se još više zakomplicirao nakon što je novi vlasnik Hypo Alpe banka novim projektom povećao gabarite budućeg objekta garaža i na taj način potpuno ugrozio prilaz Zavodu, kao i sjevernoj strani crkve, a usto je još ugrozio i sigurnost djece u školskom dvorištu.

Naime, novi projekt predviđa četiri podzemne etaže garaža i pet iznad zemlje. Ako bi se u praksi ovaj projekt realizirao, u tom slučaju časne sestre bi ljestvama morale ulaziti u Zavod. Drugim riječima, to znači da opravdano postoji bojazan da ih novi projekt potpuno zatvori, a kako je sa sjeverne strane i dalje ostala iskopana ogromna rupa u zemlji koja je često puna vode, te se sjeverna strana Crkve nalazi u potpunoj blokadi, a od nakupljene vode prijeti i obrušavanje. Prema posljednjim dostupnim informacijama, novim regulacijskim planom odstupilo se od ranijeg ugovora. Naime, pravi se građevinski projekt podzemnih garaža i poslovne zgrade mimo dogovora i znanja vlasnika, a to su časne sestre milosrdnice. Naime, novi projekt u potpunosti ugrožava pristup sestrama u Zavod, samostan i crkvu, a također i u zdravstvenu ustanovu.

S druge strane, ono malo dvorišta za djecu koja pohađaju Srednju medicinsku školu KŠC-a također je ugroženo. Unatoč brojnim apelima, vlasti u Sarajevu ignorantski se i dalje ponašaju prema crkvenoj imovini, a u ovom slučaju ispaštaju i učenici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije