Mektić:

Ubrzanje ispunjavanja uslova na putu europskih integracija

Mektić:
11.05.2016.
u 14:01

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić danas je na sastanku Komiteta ministara Konvencije o policijskoj suradnji zemalja jugoistočne Europe (PCC SEE) u Beču pozdravio otvaranje nove faze suradnje od kojeg se očekuje ubrzavanje procesa europskih integracija, a posebno ispunjavanja obaveza iz poglavlja 24 - Pravda, sloboda i sigurnost.                                                                                    

Na skupu ministri su se osvrnuli na rezultate ostvarene u proteklih deset godina te budućoj suradnji zemlja jugoistočne Europe.

Mektić je istakao da je Bosna i Hercegovina kroz primjenu Konvencije ostvarila značajne rezultate u prekograničnoj suradnji u borbi protiv svih vidova kriminaliteta. "Najznačajnija pomoć ogleda se u procesu europskih integracija, odnosno usvajanje europskih standarda i prakse policijskog rada, jačanje kapaciteta policijskih agencija, unaprjeđenje suradnje s državama regije te zaštiti podataka".

Mektić je istakao da je taj uspjeh doveo do zaključivanja Operativnog sporazuma BiH s EUROPOL-om čije potpisivanje se očekuje vrlo brzo.

Pozdravio je otvaranje novog poglavlja u provedbi Konvencije u kojem nam predstoje brojni izazovi, posebno državama regiona na putu europskih integracija.

- U tom smislu podržavamo aktivnosti koje se odnose na izradu pravnog okvira, koji će omogućiti automatsku razmjenu DNK podataka i ići korak dalje uključujući automatsku razmjenu daktiloskopskih podataka (otisaka prstiju), kao i podataka o registraciji vozila. Ovo je za nas zaista veliki izazov, koji nam predstoji kako bismo sutra uspješno završili pregovore u okviru poglavlja 24 u procesu pristupanja Europskoj uniji - naglasio je ministar sigurnosti BiH, priopćeno je iz tog ministarstva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?