katolici u gradu sunca

U župi Trebinje nema nijedno dijete, najmlađi župljanin ima 50 godina

26.01.2019.
u 14:00

Na jugoistoku BiH, skoro na samoj tromeđi s Hrvatskom i Crnom Gorom, smjestio se grad Trebinje i drevna Trebinjsko-mrkanska biskupija. Nakon Mostara drugi po veličini hercegovački grad s 40.000 žitelja od Jadranskog mora udaljen je samo 19 km, a uslijed zemljopisnog položaja veći dio godine obasjan je suncem.

Kao u Toskani

Upravo zbog te činjenice grad na obalama rijeke Trebišnjice, po kojoj je dobio i ime, arhitekturom i mediteranskim ozračjem uistinu podsjeća na talijanske gradove, primjerice u Toskani ili jadranske gradiće, piše Nedjelja.ba, portal Katoličkog tjednika. Oko 250 sunčanih dana u godini omogućili su razvoj brojnih kultura. Tu su palme, masline, mandarine, smokve, vinova loza, razno povrće, duhan... Povijesni grad Trebinje obilježen je različitim spomenicima i zdanjima izgrađenim u mnogim stilovima. U njemu gotovo ravnopravno, za razliku od broja žitelja, stoje katolička, pravoslavna i muslimanska bogomolja. Tako se među desetljećima starim platanima, uz gradsku utvrdu Kastel, u samom središtu grada na desnoj obali rijeke “skrila“ katolička župa i katedrala Rođenja Blažene Djevice Marije u kojoj dvije godine družbuje don Ivo Šutalo. Iako desetljećima još nedovršena, prelijepa žuto-bijela stolnica pokazatelj je da se u ovom gradu slave mise te da se kontinuitet katoličke zajednice, unatoč svemu, nastavlja... Don Ivo je još i biskupijski vikar te ravnatelj u Biskupijskom centru u Stocu. Predaje i na Teološkom institutu u Mostaru. - Ovo je vrlo lijep grad na rijeci Trebišnjici i u njemu se ima što vidjeti. Ovdje se čovjek može ugodno osjećati. Što se tiče suživota pravoslavnih i katolika, nema nikakvih problema. Ekumenizam je također na zadovoljavajućoj razini - govori župnik. Župa je službeno (ponovno) osnovana 6. kolovoza 1891. Mali zvonik odvojen od crkve podignut je 1928. dok prvotno planirana dva zvonika uz samu katedralu nikad nisu napravljena.

Nada se budi

- U gradu ima oko 290 Hrvata prema posljednjem popisu. Bilo kakvu vezu s Katoličkom crkvom ima oko 120 vjernika, a nedjeljom na misi bude oko 25 duša. Nažalost, nema djece. Najmlađi član naše župe u Trebinju ima 50 godina. Posebnost u župi su miješani brakovi - kaže don Ivo za Nedjelja.ba te spominje “filijalno mjesto“ Ivanicu u kojoj će se graditi kapelica. Trenutačno u Ivanici žive 23 obitelji u kojima je obavljen blagoslov kuća. Prema popisu, njih 66 je upisano kako bi gradili dom. Pripada općini Ravno u FBiH, a nalazi se uz samu granicu s RH te se iz njega vidi Dubrovnik koji je udaljen tek 6 km. Na stogodišnjicu postojanja, 1984., u prigodi proslave tisućugodišnjice biskupije, crkva u Trebinju uzdignuta je u rang katedrale. Osim katedrale i župnog dvora, u gradu je i kapela sv. Mihovila u Podglivlju sagrađena 1935. gdje je i katoličko groblje s oko 220 grobnih mjesta. A gradnja kuća u Ivanici budi nadu kako Trebinje neće ostati bez katolika, piše Nedjelja.ba.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije