JOSIP LEKO:

U vlasti trebaju biti Hrvati s legitimitetom

leko
Foto: VL FOTO
29.03.2014.
u 09:59

Leko je držeći predavanje studentima s oba mostarska sveučilišta ‘Politika proširenja Europske unije’ rekao da je Hrvatska najsnažniji zagovornik ulaska BiH u Uniju

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko održao je jučer predavanje studentima Sveučilišta u Mostaru i tom prigodom pozvao političare u BiH da se dogovore o potrebnim reformama i budućnosti ove zemlje ističući da Hrvatska podupire njezin put u Europsku uniju, ali da neće, kao niti Unija nuditi gotova rješenja koja bi po njemu trebala osigurati stvaranje stabilne države u kojoj će se uspostaviti ravnopravnost sva tri naroda i građana BiH.

Svjetlo nad BiH

Leko je držeći predavanje studentima s oba mostarska sveučilišta ‘Politika proširenja Europske unije’ rekao da je Hrvatska najsnažniji zagovornik ulaska BiH u Uniju, što je pokazala i nedavnom inicijativom hrvatske šefice diplomacije Vesne Pusić o posebno modeliranome pristupu BiH.

“Smisao inicijative Hrvatske je da se osigura europsko svjetlo nad BiH. Ne bih špekulirao hoće li oko toga Europska unija imati poseban pristup. Ali, naša je želja potaknuti razmišljanje u Europi o BiH. To je dobra ideja i prijateljska briga, i dobro je za BiH da bude u žiži zanimanja EU”, rekao je Leko u amfiteatru Sveučilišta u Mostaru. Pri tome je istaknuo kako inicijativa o prilagodbi BiH na putu prema Europskoj uniji i promjenama Daytonskog mirovnog sporazuma mora doći iznutra jer i europska javnost smatra da je BiH učinkovita i konkurentna sa sadašnjim ustrojem. Odbacio je međutim mogućnost da će se izvana nametnuti gotova rješenja za budućnost BiH. “Bilo tko da bude predstavnik Europska unije u BiH neće donijeti recept, ali će nuditi opcije koje će narodi i građani morati prihvatiti ako žele europsku budućnost”, rekao je Leko i pri tome naveo kako na europskome tlu postoje uspješne države poput Belgije koje su složenog ustroja i višenacionalnog sastava.

Predstavljanje

Komentirajući upit studenata o tome da u vlasti u BiH Hrvate ne predstavljaju osobe koje su birali Hrvati, nego su ih nametnule bošnjačke i hrvatske stranke, predsjednik Sabora je rekao kako u Hrvatskoj oko toga postoji jasno stajalište.

“Naravno legitimno predstavljanje Hrvata BiH je važan element. Mi iz Republike Hrvatske potičemo da hrvatski narod ima pravo na legitimno predstavljanje u vlastima BiH”, dodao je. Najavio je da će Hrvatska i dalje biti najsnažniji zagovornik proširenja Unije na BiH i druge zemlje jugoistoka Europe te da to predstavlja njezin strateški interes. Imao je Leko i neugodnih pitanja oko toga je li trećesiječanjska vlast u Hrvatskoj oslabila poziciju Hrvata u BiH, kao i da bi trebala biti agilnija da se BiH brže približi Uniji. On se tijekom jučerašnjeg dana susreo i s rektoricom Sveučilišta dr. Ljerkom Ostojić najavljujući nastavak potpore Hrvatske projektima u oblastima obrazovanja. Tijekom prijepodneva razgovarao je i s časnim sestrama u samostanu sv. Franje u Bijelom polju kod Mostara.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Izdajnik
Izdajnik
21:04 29.03.2014.

Ma sve lopovi..hdz .hdz 90 sve opljackali a sad i sbb postavlja svoje da kradu sve isto zemlja bez morala i nade nema buducnosti a sve neki vjernici..

GR
grgazlatoper21
11:17 31.03.2014.

..po tom kriteriju u Hrvatskoj 2/3 ministara i 1/3 sabornika ne bi mogli biti u svojim foteljama i klupama

Avatar Izdajnik
Izdajnik
18:53 31.03.2014.

Lopovi kukavice nek prikazu sta su imali a sta sada ..nema dileme..lopovi

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?