Savez za promjene, SDA i DF suglasni

U utorak odgovor, Vijeće ministara s ili bez Dodika

Dodik i Bosic
Foto: VL FOTO
06.12.2014.
u 10:22

Nova većina neće imati većinu u srpskom klubu

Do održavanja konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH još će biti nekoliko međusobnih susreta i kontakata do kada će se utvrditi sastav novoga Vijeća ministara, no ako je suditi po trenutačnim čvrstim stajalištima čelnika Saveza za promjene, onda je za očekivati kako će se SNSD naći izvan vlasti. Naime, predsjedatelj Predsjedništva BiH i čelnik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić ne dvoji kako će novu vladajuću većinu na razini države činiti SDA, HDZ BiH, Demokratska fronta te stranke okupljene oko Saveza za promjene koje predvodi SDS. Prema dostupnim informacijama, definitivne odluke u tome pogledu donijeli su predstavnici srpskih stranaka i DF-a, dok još uvijek konačnu odluku nije do kraja iznio SDA, iako su mali izgledi da se njihovo razmišljanje promijeni do utorka i sjednice Parlamenta. Istodobno, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je jasno poručio kako će poduprijeti novu parlamentarnu većinu bez obzira tko je činio, jednostavno zbog toga što je grupacija koju predvodi Hrvatski narodni sabor (HNS) pobijedila među Hrvatima te će imati dominantnu većinu u državnom Domu naroda. Istodobno SNSD-ov čelnik Milorad Dodik je poručio kako je bliže oporbi iako je uputio jasnu poruku da će se ponašati kao oporba, što bi moglo olakšati uspostavu vlasti, ali i otežati njezino funkcioniranje. Ponajprije stoga jer se očekuje da se čelnici političkih stranaka do kraja godine slože oko dokumenta reformi koji bi zemlju trebao usmjeriti prema Europskoj uniji. U slučaju da Dodikov SNSD bude oporba, teško će biti provoditi odluke budući da okosnicu vlasti u Republici Srpskoj čini njegova stranka.

S druge strane, postoji i nekoliko nedoumica tko će činiti vodstvo Zastupničkog doma Parlamenta BiH. Taj odgovor će već u utorak dati naznaku i tko će činiti novi saziv Vijeća ministara. Za sada je poznato kako će predstavnica Hrvata biti zastupnica HDZ-a BiH Borjana Krišto, a predstavnik Bošnjaka Šefik Džaferović iz SDA. Srpski član kolegija bit će iz redova SDS-a ili SNSD-a.     

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar AnnaSahakyan
AnnaSahakyan
18:45 06.12.2014.

A šta Muslimani misle da je ova "država" njihova prćija, pa da oni nameću tko će u vlast, a tko ne će. Samo neka se nastave igrat, lijepo će se provest.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije