U tri dana za pomoć se prijavilo 13.018 kućanstava

novac
Ilustracija
26.10.2023.
u 18:49

U tri dana uneseno je 13.018 prijava po javnom pozivu za odabir energetski siromašnih kućanstava u Federaciji BiH za podjelu EU pomoći BiH u svih 79 općina i gradova na području Federacije BiH. Prema postojećim procjenama, očekivani broj prijava je 309.674 osobe iz kategorija koje su definirane javnim pozivom. Općine i gradovi koji danas prednjače po broju unesenih prijava su: Zenica s unesenih 1169 prijava, Novi Grad Sarajevo - 812, Travnik - 751, Tuzla - 684 i Kakanj sa 652 unesene prijave. Presjek unesenih prijava napravljen je jučer u 12 sati. S terena dolaze informacije da proces prijave teče bez poteškoća. Javni poziv otvoren je još 16 dana, a zatvara se zaključno s 10. studenoga ove godine. Dnevni presjek unesenih prijava bit će objavljivan svaki dan u 12.30 na stranici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike u rubrici "Obavijesti", priopćeno je iz tog ministarstva.

Gužve ispred općina i policijskih uprava bilježe se nakon što je Federalno ministarstvo za rad i socijalnu politiku objavilo javni poziv za pomoć energetski siromašnim kućanstvima. Projektom Europske unije planirano je 64,5 milijuna maraka za ugrožene kategorije. Međutim, ono što nije planirano jest učinkovito zaprimanje prijava, pa su u mnogim gradovima Federacije već primjetni redovi ljudi koji čekaju da predaju svu potrebnu dokumentaciju. A gužve u šalterskim dvoranama kod nas, nažalost, nisu novost. Potrebno se "naoružati" strpljenjem jer, kako bi građani dobili sve potrebne dokumente, ponekad je potrebno i više od jednog dana. Inače, pravo na pomoć imaju kućanstva u kojima žive umirovljenici s minimalnom ili zajamčenom mirovinom, primatelji stalne novčane pomoći, korisnici federalnog dječjeg doplatka i jednoroditeljske obitelji u kojima je otac nepoznat ili jedan roditelj preminuo. - Ako se u jednom kućanstvu nalazi više kategorija, pomoć se može dobiti samo po jednoj osnovi. Ako u jednom kućanstvu žive umirovljenik i netko tko prima dječji dodatak, oni će izabrati koju vrstu pomoći će dobiti. Kategorija umirovljenika će dobiti pomoć u iznosu do 300 maraka, ostale tri kategorije do 600 maraka, u ovisnosti o ukupnom broju kućanstava koja će ostvariti pravo na ovu pomoć - objašnjava ministar rada i socijalne politike FBiH Adnan Delić. Veliki redovi su razumljivi, ali iz Ministarstva poručuju da ima sasvim dovoljno vremena za prijavu na javni poziv koji je otvoren do 10. studenoga. Također, broj kućanstava nije ograničen, svi koji se prijave, a ispunjavaju uvjete - bit će prihvaćeni.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?