Borba za istinu i pravdu

U Tomislavgradu predstavljana knjiga „Vareške suze - ispovijest žene silovane u ratu“

24.05.2024.
u 10:30

U organizaciji Matice hrvatske podružnica Tomislavgrad u četvrtak je predstavljena knjiga autorice Grete Filipović „Vareške suze - ispovijest žene silovane u ratu“.

Greta Filipović u knjizi je opisala najbolniji dan u svom životu - 25. siječnja 1994. godine, kada su je u Varešu silovala četiri pripadnika Armije BiH, i sve ono što je uslijedilo: šutnja i agonija koja je trajala dugi niz godina, postupak koji je vođen pred pravosudnim i istražnim tijelima, prijetnje koje je pretrpjela zajedno sa svojom obitelji te, na kraju, djelomično zadovoljenje pravde.

Dvojica od četvorice silovatelja su osuđena na sedmogodišnje zatvorske kazne, dok su druga dvojica do danas nepoznata.

Autorica je kazala kako joj je veliku snagu u borbi za pravdu i istinu dala vjera u Boga.

- Ovom sam knjigom potaknula i druge osobe koje su bile žrtve silovanja na borbu za istinu i pravdu koje trebaju biti zapisane. Ja na svom putu neće stati i dalje ću inzistirati na istini i pravdi - poručila je Greta Filipović.

Kolumnist Katoličkog tjednika Brane Vrbić istaknuo je kako Gretina knjiga predstavlja iskren zapis i nadahnjujuće štivo s epilogom pobjede dobra nad zlom.

- Događaj koji su opisani u knjizi potresno su svjedočanstvo, istinita priča kako je zlo željelo uništiti ne samo jednu osobu već cijelu jednu obitelj i mnogo šire preko užasnog ratnog zločina koji je htio ostati zauvijek skriven, a svojim otrovom godinama uništavati nevine ljude - istaknuo je Vrbić.

Dodao je kako je autorica na kraju ipak porazila zlo onim što zlo ne podnosi, a to je istina.

Velečasni Ilija Orkić, župnik iz Odžaka, upozorio je kako je priča poput ovih bilo jako puno širom Bosne i Hercegovine o kojima ne govori i ne piši.

- Jedna se žena ipak odvažila napisati i ispričati priču o svojim neisplakanim suzama patnje koju je nosila godinama. Potresna je i dojmljiva autoričina borba sa samom sobom, borba s unutarnjim glasovima koji su je pozivali da okonča vlastiti život. Ipak, na kraju je pronašla snagu u vjeri i dogodio se prijelomni trenutak kad je u rukama svoje majke, kojoj nije smjela reći što joj se dogodilo, vidjela svetu krunicu koja joj je dala veliku snagu da izdrži svoju bol - istaknuo je Orkić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije