općina kreševo

U Kreševu je aktualno nekoliko važnih projekata, od kojih su neki upravo počeli, a neki su u jeku provedbe ili su netom završeni

16.06.2024.
u 18:57

U općini Kreševo aktualno je nekoliko važnih projekata, od kojih su neki upravo počeli, a neki su u jeku provedbe ili su netom završeni. Na samom početku su radovi na uređenju okoliša, vanjskog prostora i parkirališta Doma zdravlja Kiseljak, piše Večernji list BiH.

Cilj je ostvariti sigurniji i lakši pristup zdravstvenoj ustanovi, omogućiti rješavanje problema koji se odnosi na čišćenje snijega tijekom zime, što u konačnici doprinosi stvaranju ugodnijeg okruženje za pacijente te općem poboljšanju uvjeta rada i kvaliteti pružanja zdravstvenih usluga. Posao je povjeren poduzeću TWI d. o. o. Kiseljak, vrijednost ugovora iznosi 145.746 KM s PDV-om, dok je ukupna vrijednost cjelokupnog projekta procijenjena na 160.000 KM. U taj iznos uključene su i usluge izrade idejnog i glavnog projekta, pribavljanje potrebnih dozvola te usluga nadzora. Najveći dio sredstava, 120.000 KM, osigurala je Vlada Srednjobosanske županije, odnosno županijsko Ministarstvo zdravstva i socijalne politike.

Sredstva i radovi
U tijeku su radovi na mjesnoj cesti Crnići – Crnički Kamenik. Nakon provedenog postupka javne nabave potpisan je ugovor o realizaciji posla između Općine i tvrtke Ceste Company d. o. o. Kiseljak, vrijedan 290.160 KM s uračunatim PDV-om. Trenutačno se izvodi prva etapa projekta, čija je vrijednost 253.515 KM. Sanirat će se klizišta cijelom dionicom, već su postavljeni betonski gabioni (kavezi od čelične žice, ispunjeni kamenom, betonom, pijeskom ili zemljom), na četiri lokacije rade se betonski propusti za slivnu vodu. Duž cijele dionice prokopan je kanal za odvodnju, većim dijelom ceste postavljeni su betonski rubnjaci, počelo se i s nasipom tampona, tako da se uskoro može očekivati i asfaltiranje. Za ovaj projekt Općina Kreševo je osigurala 80.000 KM iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja, 25.000 KM iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova SBŽ-a, 30.000 eura od Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Republike Hrvatske, a 106.000 KM su vlastita sredstva. Ostatak sredstava od 21.000 KM Općina će osigurati do kraja radova.

Završena je prva faza rekonstrukcije lokalne prometnice Ramići – Drmaći. Zamijenjena je dotrajala podloga, utvrđene bankine, na svim mjestima gdje je bilo moguće proširen je kolnik, što će znatno olakšati prometovanje i smanjiti rizik od nesreća, te produbljeni kanali i postavljeni novi propusti za odvodnju, čime je povećana otpornost ceste na vremenske nepogode. Izvedeni su radovi na sječenju brjegova i ispravljanju opasnih zavoja, što omogućuje veću preglednost, sigurniji promet vozila i smanjenu mogućnost nesreća. Asfaltirano je više od 1400 metara ceste. Radove je izvodilo poduzeće TWI d. o. o. Kiseljak, posao je vrijedan 250.000 KM uz uračunati PDV, a financiran je iz općinskog proračuna.

Uređenje ulice Klanac
Završeno je preuređenje Ulice Klanac. Riječ je o ulici u kojoj je prošle godine nevrijeme napravilo veliku štetu. Bujični potok ponovno je sveden u cijevi, a na početku je izbetonirana ulazna glava, koja će ubuduće sprječavati ulaz i sakupljanje kamenja i drveća, koji mogu blokirati protok vode. Izmijenjena je kompletna podloga, postavljene su veće cijevi za odvodnju, a osim odvodnih cijevi, zamijenjene su i prilazne kanalizacijske cijevi. Nakon završetka svih radova, cijela ulica je asfaltirana. Općina Kreševo osigurala je 23.000 KM iz Županijske uprave za Civilnu zaštitu, dok je ostatak financirala iz vlastitog proračuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije