Strateški značajan projekt Elektroprivrede HZ HB koji potvrđuje klimatsku neutralnost

U Stocu niče najveća solarna elektrana u BiH, snage više od petine Krškog

19.09.2023.
u 16:35

Regija Hercegovine, a osobito njezin južni dio, sa značajnim brojem sunčanih sati u godini, prepoznata je kao područje iznimnih potencijala za proizvodnju energije koristeći snagu sunca, a proteklih mjeseci svjedočimo pravoj ekspanziji građenja pogona koji će u značajnoj mjeri obogatiti proizvodnju električne energije u BiH te dodati vrijedan kamen mozaiku priče o Bosni i Hercegovini kao klimatski neutralnoj zemlji, piše Večernji list BiH. No, kapitalni projekti tek dolaze na red, a prvi među njima provodi Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne, jedino javno poduzeće koje svu svoju energiju dobiva koristeći obnovljive izvore, a koja na prostoru grada Stoca realizira projekt najveće solarne elektrane u BiH snage od čak 150 MW, što je više od petine snage nuklearne elektrane Krško, čija je snaga 696 MW. Osim što ovi brojevi dovoljno govore o snazi, ali i značaju buduće solarne elektrane, treba ukazati i na videomaterijal koji je objavio portal stolac.co, a koji svjedoče o veličini budućeg postrojenja kojim će regija Hercegovina nastaviti stopama koje je utvrdila i Europska unija kroz Stratešku viziju Europske komisije za postizanje klimatske neutralnosti gospodarstva do 2050., kao i Viziju programa djelovanja za okoliš do 2030.

Značaj objekta

Večernji list već je ranije objavio kako je sam projekt nastavak procesa diversifikacije proizvodnog portfelja, a što znači da će uz hidroelektrane i vjetroelektrane, ovo poduzeće sve značajniji dio električne energije dobivati iz solarnih elektrana. U ovom konkretnom slučaju, planirana je godišnja proizvodnja od 263 Gwh, dok je vrijednost projekta procijenjena na oko 180 milijuna KM. Paralelno s ovim aktivnostima, valja podsjetiti kako je Vlada Federacije nedavno, a na prijedlog Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije, usvojila informaciju o aktivnostima u postupku izdavanja energetske dozvole za izgradnju fotonaponske elektrane EP HZ HB 1 gospodarskog društva JP Elektroprivreda HZ HB d. d. Mostar. Dana je i prethodna suglasnost ovom ministarstvu u postupku izdavanja energetske dozvole za izgradnju fotonaponske elektrane EP HZ HB 1, odobrene snage priključenja 150 MW, planirane godišnje proizvodnje električne energije od 263 GWh, koja se planira graditi na gospodarsko-poslovnoj zoni Hodovo u općini Stolac. Informacija sa zaključkom bit će upućena Parlamentu FBiH na razmatranje i usvajanje kako bi Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije moglo pristupiti aktivnostima, propisanim uredbom o postupku, kriterijima, formi i sadržaju zahtjeva za izdavanje energetske dozvole za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih proizvodnih postrojenja, na izdavanju ove energetske dozvole.

Stolac će, osim ove solarne elektrane, u bliskoj budućnosti biti dom i za još nekoliko njih koje grade privatne tvrtke, a ukupna snaga svih planiranih solara dosegnut će nevjerojatnih 600 megavata. I sve će to biti dodatni poticaj državi da ubrza prelazak na obnovljive izvore energije, za što itekako ima potencijala koji je prepoznat i u europskim okvirima. Svakako u kontekstu energetske diversifikacije i strateškog cilja klimatske neutralnosti treba ukazati na poruke iz nedavne kolumne šefa Izaslanstva EU i posebnog predstavnika EU u BiH veleposlanika Johanna Sattlera i veleposlanice Švedske u BiH Johanne Strömquist pod nazivom “S čišćom energijom svi su na dobitku”, a ključna je kako bi, sa svojim sunčanim jugom, vjetrovitim planinama i zavidnim bogatstvom vodnih resursa, Bosna i Hercegovina mogla biti centar obnovljivih izvora energije na zapadnom Balkanu. Europska unija, to je jasno, značajna sredstva usmjerava ili će usmjeriti u energetsku transformaciju jugoistoka Europe. Tako je izdvojila devet milijardi eura za ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan, za koji se očekuje da će donijeti dodatnih 20 milijardi eura investicija. Okosnica ovog plana je podrška energetskoj i zelenoj tranziciji i pomoć zemljama zapadnog Balkana u prelasku na održivije izvore energije.

Nije nevažno naglasiti i kako su veleposlanici tom prilikom potvrdili i kako bi usklađivanje sa zakonodavstvom EU u područjima energije i zaštite životne sredine donijelo dodatne koristi i investicije.

Mostar jedan od primjera

Zato ohrabruje činjenica da se unutar Bosne i Hercegovine odvija ubrzani proces energetske transformacije, čiji dio postaju i lokalne zajednice - neke od njih imaju prilično inovativna rješenja. Osim Stoca, i Mostar je na dobrom putu da postane lokacija koja će proizvoditi znatne količine električne energije iz obnovljivih izvora, a dokaz tomu je plan prema kojemu Mostar želi postati prva lokalna zajednica u BiH koja će imati svoju solarnu elektranu. Gradonačelnik Mario Kordić potvrdio je nedavno za Večernji list kako će se energija proizvedena na taj način usmjeravati u postojeću energetsku mrežu koju već čini struja koja se dobiva od Elektroprivrede HZ HB i Elektroprivrede BiH. Odluka o izgradnji donesena je na temelju analize potencijala u odnosu na broj sunčanih sati i promjene u cijenama električne energije na globalnoj razini, a kada je riječ o tehničkim detaljima, bit će riječ o elektrani od 5 x 12 = 60 megavata (MW). Sve navedeno ukazuje na jasan zaključak kako bi BiH, ako nastavi ovakvom dinamikom, mogla lakše i brže ispuniti zahtjevne kriterije Europske unije te se ukrcati na vlak klimatske neutralnosti, odnosno energetske neovisnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije