KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

U splitskom domu zaraženo je ukupno 50 osoba, zaraza se proširila i u psihijatrijsku bolnicu

10.04.2020.
u 08:17

U Hrvatskoj je 1.407 osoba zaraženo koronavirusom, a njih 219 je ozdravilo dok je 20 preminulo. Na prvom mjestu po broju zaraženih i dalje je Zagreb s 382 slučaja, a slijedi ga Splitsko-dalmatinska županija s 246 oboljelih.

7:56 – Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković kazala je u 'Dobro jutro Hrvatska' na HRT-u da je u splitskom Domu za starije i nemoćne zaraženo 42 štićenika te još osam djelatnika tako da je ukupni broj zaraženih 50. Otkrila je kako je zaraza ušla i u psihijatrijsku bolnicu.

– Razgovarala sam s Capakom i Berošem i svi smo se pitali koji su putevi ulaska virusa. Prema epidemiološkoj slici postoji mogućnost da je virus ušao preko zaposlenika. Jedna od preporuka je bila da se zaposlenici dijele u dvije skupine i da se svaka dva tjedna mijenjaju. Koliko god mi to željeli ne možemo hermetički zatvori domove – rekla je Bedeković. 6:45 – Nacionalni stožer civilne zaštite izdao je uputu županijskim stožerima da, s obzirom na lijepo vrijeme i mogućnost potencijalnog nepridržavanja propisanih mjera fizičkog distanciranja i drugih epidemioloških mjera, sa svim raspoloživim kapacitetima provode kontrolu provođenja odluka i mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Nadzor je potrebno provoditi tako da se uspostave posebni timovi policijskih službenika i službenika Civilne zaštite kako bi u ovo vrijeme dodatno nadzirao rad tržnica, trgovina i ostalih objekata kojima je dopušten rad.

Također, potrebno je provoditi i nadzor pridržavanja pripisanih mjera prilikom okupljanja u parkovima, na trgovima, rivama, dječjim i sportskim igralištima i ostalim javnim površinama te prilikom održavanja  javnih događaja. Inspektori Civilne zaštite dužni su, ako se ustanovi kršenje mjera, obavezno izdati rješenje o prekršaju, s napomenom da će se u slučaju ponovljenog kršenja mjera izreći najstrože moguće sankcije, što uključuje i zatvaranje objekta.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?