Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta 27. siječnja

U znak sjećanja na žrtve holokausta osvijetljeni Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača i Stari most te Zemaljski muzej u Sarajevu

26.01.2023.
u 20:58

M.T. Abraham Group u suradnji s Veleposlanstvom države Izrael u BiH organizira nekoliko događaja u Mostaru povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

U sjećanje na 6 milijuna ubijenih Židova večeras su u Mostaru osvijetljeni Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača i Stari most te Zemaljski muzej u Sarajevu. Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se 27. siječnja. Ovom prigodom M.T. Abraham Group u suradnji s Veleposlanstvom države Izrael u BiH organizira nekoliko događaja u Mostaru.

Glavni događaj je komemoracija za sve žrtve holokausta koja će biti upriličena na Židovskom groblju Mostar. Isti dan M.T. Abraham Group, zajedno s Bošnjačkom zajednicom kulture “Preporod”Mostar predstavit će u Mostaru dvije knjige “Derviš M. Korkut: Biografija: Spasilac sarajevske Hagade” i “Muslimanske rezolucije: Bošnjački odgovori na zločine Drugog svjetskog rata u BiH”, priopćeno je iz M.T. Abraham Group.

Tijekom cijelog tjedna M.T. Abraham Group u suradnji s Veleposlanstvom Izraela u BiH organizira besplatne projekcije filma “Pijanist” u kinu Cinestar Mostar.

Holokaust je bio događaj bez presedana u ljudskoj povijesti: potpuni i sustavni genocidkoji je organizirala nacistička Njemačka i njeni suradnici s ciljem uništenja židovskog naroda. Primarni motiv bila je nacistička antisemitska rasistička ideologija. Do 1945. ubijeno je gotovo šest milijuna Židova.

Jedini jamac sigurnosti židovskog naroda injegovih institucija danas je jaka država Izrael. Židovi, koji se suočavaju s opasnostima diljem svijeta, ponekad i isključivo zbog vjere, mogu računati na podršku Izraela kojiće ih zaštititi. Nikad više znači nikad više, bez obzira na posljedice. Obilježavanjem Međunarodnog dana sjećanja na holokaust nastoji se osnažiti osuda zločina holokausta i snaga koje se bore protiv rasističke mržnje, što se postiže stalnim isticanjem važnosti sjećanja na preživjele, žrtve, spasitelje i osloboditelje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije