Pandemija utjecala na socijalnu sliku

U Širokom Brijegu povećan broj zahtjeva za novčanu pomoć

Široki Brijeg
11.03.2021.
u 18:11

Iako je u 2018. i 2019. godini bio manji broj onih koji su tražili novčanu pomoć, pandemijska 2020. godina donijela je nešto veći broj zahtjeva građana Širokog Brijega za taj oblik pomoći, upućenih prema širokobriješkom Centru za socijalni rad, piše Večernji list BiH. 

Prema riječima ravnateljice Centra za socijalni rad Široki Brijeg Radmile Gašpar, trenutačno je 108 korisnika stalne novčane pomoći, a ona iznosi 100 KM.

- Pomoć iznosi 100 KM plus dodatak od 10 posto ako, primjerice, korisnik ima člana obitelji, pa onda pomoć iznosi 110 KM - kazala je ravnateljica Gašpar za RTV Herceg Bosne.

Devet rastava braka

Kada je riječ o nasilju u obitelji, iz Centra su kazali kako nisu primijetili povećan broj slučajeva kao posljedicu pandemije, o čemu se u posljednje vrijeme diljem BiH sve više govori.

- Bilo bi bolje da se takve slučajeve prijavi. Mi ovdje inače nemamo sigurne kuće, nemamo fond za pomoć osobama izloženim nasilju, koordinacijska tijela - kazala je ravnateljica Gašpar za RTV Herceg Bosne. Prošle je godine u Širokom Brijegu zabilježeno devet rastava braka, a parovi se, prema riječima psihologinje iz Centra Marijane Barać, jave tek kada se problemi već nagomilaju. - Parovi se, u većini slučajeva, jave tek kada se problemi nagomilaju i kada dođu u Centar tražiti pomoć već su, uglavnom, bez snage, energije, ali i volje za poboljšanje toga odnosa koji je već dugo vremena narušen - kazala je Barać za RTV Herceg Bosne.

S obzirom na to da u Širokom Brijegu ne postoji obiteljsko savjetovalište, iz Centra za socijalni rad pozvali su sve one koji imaju neke probleme da dođu kod njih na razgovor jer prevencija, kažu, igra značajnu ulogu u rješavanju problema.

Nove prostorije

Inače, Centar za socijalni rad Široki Brijeg uselio se prošle godine u posve nove prostorije, i to u središtu grada, a njegovi su djelatnici, nakon četiri desetljeća provedena u prizemlju jedne stambene zgrade, dobili optimalne uvjete za rad. - Sad imamo sedam radnih prostorija, pet ureda i dvije prostorije za sastanke, zatim prijamni pult s čekaonicom, kuhinju i sanitarni čvor, a u podrumu je arhiva, prostorija za prihvat maloljetnika, skladišni prostor za primanje hrane i drugih potrepština za potrebite i kotlovnica. Velika hvala Gradskoj upravi koja nam je ovo osigurala - kazala je tom prigodom za Večernji list BiH ravnateljica Gašpar. Sve su prostorije važne, no dosad nisu imali tri koje su itekako potrebne.

- Prijamni pult s čekaonicom je zaista potreban, njega bi trebao imati svaki centar. Isto tako i prostoriju za prihvat maloljetnika ako se nešto dogodi noću s djecom i nemate s njima kud, a u policiji ne smiju biti, onda tu mogu prenoćiti uz prisutnost socijalnog radnika. Prostorija za hranu, namirnice te kućne i higijenske potrepštine jako će nam dobro poslužiti, a moći ćemo ih podijeliti našim korisnicima - kazala je tada ravnateljica Gašpar. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?