Posljedice zabrane:

U RS-U 68.603 zaposlenih ne rade po raznim osnovama

08.04.2020.
u 14:00

Iz Vlade Republike Srpske najavili su podršku u visini najniže plaće za travanj 2020. godine za sve privredne subjekte u bruto iznosu, kojima je zabranjeno obavljanje djelatnosti, uslijed pojave koronavirusa u Bosni i Hercegovini.

Tu pomoć dobit će i privredni subjekti koji su iz objektivnih razloga obustavili rad ili koji rade sa smanjenim kapacitetom, a nisu otpuštali radnike.

Po spisku djelatnosti i računicama koje je sačinilo Ministarstvo privrede i poduzetništva, ukupan broj zaposlenih koji ne rade po raznim osnovama u travnju ove godine je 68.603 osoba, dok ukupne obveze za minimalnu bruto plaću iznose 53.085.687 KM.

Entitetska vlada priprema i smanjenje neporeskih davanja te podršku oporavku privrede kroz Fond solidarnosti.

Po procjenama Zavoda za zapošljavanje RS, dodatne obveze Zavoda za zapošljavanje u tom bh. entitetu po osnovu naknade za nezaposlenost po trenutačno važećem Zakonu o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti za 2020. godinu će iznositi oko 25 milijuna KM.

Iz entitetske vlade su podsjetili na dosad poduzete mjere za podršku privredi s ciljem ublažavanja posljedica utjecaja virusa na privredu RS-a, među kojima su odluke o hitnoj isplati povrata poreza i doprinosa za povećanje plaća u 2019. godini te o privremenoj odgodi plaćanja poreznih obveza za privredne subjekte (pravne i fizičke osobe) koji uslijed mjera na sprječavanju širenja virusa korona imaju poteškoće u poslovanju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije