USVOJENI ZAKLJUČCI U DOMU NARODA FBIH

U roku od 15 dana pokrenuti isplatu vojnih invalidnina na prostoru ZHŽ-a

'domnaroda01_nnn_bih_15022013'
''
06.06.2014.
u 09:48

Dom naroda FBiH usvojio 15 zaključaka koji se odnose na braniteljsku populaciju

Prva od dvije sjednice Doma naroda Federacije BiH koje su jučer održane u Sarajevu rezultirala je zaključcima koji se odnose na braniteljsku populaciju na području Federacije BiH. Već godinama su hrvatski zastupnici zajedno s braniteljskim udruženjima tražili donošenje ovakvih zaključaka, ali se upornost konačno isplatila.

Zajednički zaključci

- Iako možda neki nisu očekivali, na kraju su doneseni zajednički zaključci. Mislimo da su jako precizni i da federalne vlasti sada znaju što im je raditi. Zaključi predstavljaju jasne smjernice što trebaju raditi i očekujemo da će sve ono što u njima piše biti ispunjeno - rekao nam je jučer nakon prve sjednice predsjedatelj Doma naroda Federacije BiH Tomislav Martinović. Dodao je kako usvojeni zaključci sadržavaju zahtjeve koje su prema hrvatskim izaslanicima u Domu naroda FBiH poslali predstavnici udruga proistekli iz Domovinskog rata. - Sve ono što su braniteljske udruge predložile, mi smo samo uzeli i potpisali. Nije tu bilo slova koje bi odbili ili s kojim se nismo složili. Zahtjevi su realni, sada su pretočeni u zaključke i izvršna vlast bi ih trebala provesti u zadanim rokovima - zaključio je Martinović. Zaključci će biti objavljeni u Službenim novinama Federacije BiH. a rokovi za njihovu provedbu su kratki, ali realni. U jednom od zaključaka se nalaže da se u roku od 15 dana uklone prepreke za reviziju u Zapadnohercegovačkoj županiji, da se vrate izuzeti pečati u skupine za vojnu evidenciju i uspostave isplate invalidnina s područja ove županije. Inače, nelegalni ministar za pitanja branitelja Federacije BiH Zukan Helez je još prije nekoliko mjeseci obustavio isplate invalidima s prostora ZHŽ-a zbog navodnih nelegalnih radnji i blokiranja procesa revizije na ovome prostoru. Jedan od važnijih zaključaka je i onaj u kojem se nalaže da se do 31. srpnja ove godine izradi Zakon o jedinstvenom registru pripadnika Oružanih snaga i korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite koristeći preciznu ratnu evidenciju svih braniteljskih kategorija, te da se takav akt uputi u parlamentarnu proceduru.

Riješiti probleme

- Samo kroz registar se mogu riješiti dvojbe oko toga tko je sudjelovao u ratu ili tko je zaslužio vojnu invalidninu.

Također, kroz zaključke se nalaže žurno okončanje dostave traženih podataka od Zavoda mirovinskog osiguranja Hrvatske. Ovo što se sada radi je suprotno međunarodnim ugovorima između Hrvatske i Bosne i Hercegovine - zaključili su naši sugovornici koji nisu krili zadovoljstvo usvojenim zaključcima na jučerašnjoj sjednici federalnog Doma naroda. Na potezu je Nikšićeva Vlada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?