Wigemark potvrdio

U pripremi paket pomoći od 13 milijuna eura za BiH

Lars Gunnar Wigemark
07.06.2019.
u 14:38

Šef izalanstva Europske unije u BiH Lars Gunnar Wigemark na današnjem je sastanku s predstavnicima Vlade Unsko-sanske županije u Bihaću potvrdio kako je u pripremi paket od 13 milijuna eura pomoći za rješavanje pitanja migracija u BiH.

- Sredstva su predviđena za cijelu zemlju, iako je meni najlogičniji stav da najznačajniji dio bude upravo izdvojen za ovu županiju gdje je definitivno najveći pritisak i najveća potreba. Sasvim je jasno da nadležne državne institucije moraju prezentirati neka sustavna rješenja, jer se lokalne zajednice ne mogu nositi s ovim globalnim problemom. Možda treba slijediti primjer Srbije, koja je raspoređivanjem migrantskih centara po cijeloj zemlji prilično efikasno uredila ovu problematiku. Svakako je nedopustivo da sav pritisak ostane na Unsko-sanskoj županiji - naglasio je Wigemark.

Na sastanku se posebno razgovaralo o europskim integracijama, odnosno reformama i projektima u oblastima zdravstva, obrazovanja, poljoprivrede i pravosuđa.

-Unsko-sanska županija je primjer kada su u pitanju euroatlantske integracije i ispunjavanje obveza na tom pristupnom putu ka Europskoj uniji. Uradili smo zaista značajan posao i to danas prezentirali, a posebno smo zainteresirani za usvajanje zakona u duhu EU direktiva. Međutim, današnja tema je nekako ponovno ostala u sjeni migrantske krize, što je i sasvim razumljivo. Po tko zna koji put smo danas ponovno utvrdili nemar ili nesposobnost nadležnih državnih institucija, odnosno činjenicu da je naša županija prepuštena sama sebi u ovom problemu - ustvrdio je predsjedatelj Skupštine USŽ Agan Bunić.

Premijer USŽ Mustafa Ružnić najavio je i skorašnji sastanak predstavnika većine stranih veleposlanstava u BiH, koje su zainteresirane da pomognu u realizaciji određenih projekata koji bi trebali olakšati prevazilaženje brojnih problema s kojima se suočava županija u procesu migracija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije