NEUM

U ovoj godini ostvareno oko 300 tisuća noćenja

'BIH-15.01.2009 Neum U Neumu je ljeti i po 15 tisuca turista pa je jako vazna redovita vodoopskrba Snimio Frano Matic'
Foto: 'Frano Matic'
23.12.2013.
u 09:20

Neum vapi za boljom prometnom provezanošću s ostatkom države

Pri kraju ove kalendarske godine u Neumu se već punom snagom zbrajaju rezultati protekle turističke sezone ali i svih aktivnosti tijekom cijele godine poduzetih s ciljem još jače promocije turizma ne samo u Neumu već i cijelom neumskom zaleđu. I dok se u ostatku BIH mnogi bore s hladnoćama i temperaturnim minusima pa čak i snijegom Neum je proteklih dana bio okupan u suncu i kao takav idealan je odmor i rekreaciju. Potpuni mir i lijepo vrijeme kao melem su za dušu pa su pravi sretnici oni koji pronađu vremena za šetnju uz obalu i odmor na neumskim plažama. U tome naravno najviše uživaju neumski ribiči koji onako iščekujući da riba zagrize imaju dosta vremena za analizu svih domaćih tema, od turizma pa preko kulture i sporta do neizbježne politike.

"Nije bitno što i koliko ulovimo već je pravi užitak ovako u potpunom miru odmarati dušu i tijelo. Naravno, ovo je ogromna razlika u odnosu na one ljetne slike kada se jedva moglo i hodati obalom od tolike gužve među kupačima i turistima."-dobacuju neumski ribiči te se i dalje nadaju kako doma neće otići praznih ruku. Unatoč svim objektivnim poteškoćama i sveopćoj gospodarskoj i svakoj drugoj krizi u Neumu baš nemaju razloga za zabrinutost u pogledu rezultata ostvarenih u protekloj turističkoj sezoni koja je po svim ocjenama ipak uspješnija u odnosu na prethodnu godinu. To pokazuju i podaci da je ove godine u Neumu ostvareno oko 300 tisuća noćenja i da je hotelski smještaj u porastu od nekih 6 posto u odnosu na 2012. godinu dok su kod privatnog smještaja rezultati na razini iz 2012. godine. "Naravno da se u turizmu uvijek može više toga očekivati ali u ovom našim okvirima i unatoč svim tim problemima koji nam se serviraju daleko od Neuma ipak možemo biti zadovoljni ostvarenim. I tijekom ove godine učinili smo dosta toga na dodatnom poboljšanju ukupne turističke slike naše Općine koja je eto sve privlačnija stranim turistima dok su domaći gosti samo potvrdili svoju vjernost Neumu kada je u pitanju odmor ili provedba godišnjeg odmora. Dosta toga je još pred nama i lokalna je vlast čvrsto opredjeljena za uvođenje novih sadržaja koji će privući još veći broj turista."-istiće neumski načelnik dr. Živko Matuško i još se jednom osvrće na višegodišnji i gorući problem za neumski turizam ali i općenito funkcioniranje ove Općine u odnosu na ostatak BIH.

"Stalno upozoravamo na sve pogubnosti koje nam donosi ova izuzetno loša i stara prometnica od Neuma preko Stoca do Mostara. To nam je jedina veza s unutrašnjošću BIH i eto godinama su vidljivi problemi dosta težeg prometovanja tom uskom i skroz neuvjetnom prometnicom. Sve to negativno utiče na neumski turizam jer se mnogi i ne usuđuju krenuti ka Neumu kada  tnaju što ih očekuje na sponenutoj prometnici."-konkretan je načelnik Matuško. "Proteklu turističku sezonu unatoč nekim razdobljima kada je popunjenost mogla biti i veća ipak možemo ocijeniti generalno dobrom i uspješnom. Najveći problem nam predstavljaju srušeni i devastirani objekti i treba se još dosta uraditi na uređenju šetnica, plaža i lokalnih prometnica. Dosta pozitivna stvar je privatizacija hotela "NEUM" gdje je u tijeku renoviranje a to je i jedna od većih investicija u BIH( oko 20 milijuna KM). Nažalost, ovakve se investicije slabo spominju. I hotel "SUNCE" dosta ulaže u nove sadržaje za sljedeću sezonu pa treba izdvojiti gradnju vanjskog bazena, lounge bara i uređenje plaže. I drugi hoteli također idu u privatizaciju i Neum će nakon tih procesa privatizacije i renoviranja dočekati još ljepša vremena."-poručuje Davor Krešić, predsjednik Udruge turističkih djelatnika Općine Neum.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije