orašje

U Orašju održano predstavljanje Udruge Prsten poduzetnicima PŽ i Distrikta Brčko

06.03.2020.
u 11:32

U zajedništvu je najveća snaga za ostvarenje ciljeva hrvatskog naroda

U cilju promocije i predstavljanja Udruge bosansko hercegovačkih Hrvata Prsten, u Orašju je održan skup kojem se odazvalo 70-tak članova, prijatelja i poduzetnika iz Posavske Županije i Distrikta Brčko. Među brojnim poduzetnicima i gostima bili su Blaž Župarić predsjednik Skupštine PŽ, Delfa Dejanović zastupnica u Zastupničkom Domu Parlamenta FBiH, zatim Marko Zrakić član Upravnog Odbora Udruge Hrvata BiH u RH, predsjednik UBHH Prsten Marijan Klaić, dopredsjednik dr. Anto Domić, načelnik općine Domaljevac Šamac Stjepan Piljić, te članovi predsjedništva i UO Udruge. 
                                        
Unaprjeđenje ekonomije

Dopredsjednik dr. Anto Domić je izrazio veliko zadovoljstvo prvim susretom u PŽ koji će doprinijeti osnaživanju bh Hrvata u ekonomskom smislu, ali i međusobnom uvezivanju za stvaranje preduvjeta za ostanak i opstanak na prostoru BiH. –Prsten nije politička organizacija, ali je idealna prilika da, sukladno svojim mogućnostima,  možemo zajedničkim djelovanjem kroz udrugu, unaprijediti ekonomsku situaciju i poziciju svakog Hrvata u BiH, kazao je dr. Domić.
Predsjednik Udruge Marijan Klaić predstavio je povijest Prstena koji djeluje na prostoru cijele BiH, a govoreći o ciljevima i djelatnostima udruge, u prvi plan je stavio okupljanje, međusobno povezivanje i pomaganje Hrvata. Među ostalim je naglasio poticanje članstva Udruge na gospodarsku potporu Hrvata, zauzimanje za pravo na povratak raseljenih i izbjeglih Hrvata iz BiH i poticanje svih gospodarskih aktivnosti razvoja poljoprivredne proizvodnje. Kazao je da se Udruga Prsten financira iz članarina, donacija i sponzorstava, a organizacijsku teritorijalnu strukturu čine četiri podružnice; Posavina s Brčko Distriktom, Srednja Bosna, Hercegovina i Banjalučka podružnica. 

 Jače uključivanje mladih

Govoreći o aktivnostima u narednom periodu, Klaić je istaknuo kako je pred Udrugom intenzivan rad na proširenju članstva, kroz održavanje skupova predstavljanja UBHH Prsten u svim regijama i svim kategorijama, među poduzetnicima, ženama mladeži i znanstvenicima. –Druga i vrlo važna aktivnost je održavanje 1.Konferencije UBHH Prsten u sklopu Sajma gospodarstva u Mostaru 01.travnja s temom „Obrazovanje i upošljavanje, temelj suvremenog gospodarstva“. Treća značajna aktivnost  je okupljanje hrvatskih poduzetnika na Kupresu 16.travnja ove godine, a završit ćemo s Večeri članova i prijatelja Udruge Prsten na kojoj će biti dodijeljene jednokratne novčane pomoći za 10 najboljih studenata na Sveučilištu u Mostaru. Na kraju pozivam vas da nam se pridružite u Prstenu, općem simbolu vrijednosti i povezanosti, kako bi doprinijeli ostvarenju bitnih ciljeva hrvatskog naroda, jer snaga je u zajedništvu, naglasio je predsjednik Udruge Marijan Klaić na kraju svog izlaganja u Orašju. 

Marko Zrakić, član UO Udruge Hrvata BiH u RH i poduzetnik s gospodarskim društvima u BiH i RH, predstavio je Klub poduzetnika Udruge Prsten i prenio svoja iskustva u radu Prstena u RH. Svojom pričom kaže, želio je prisutne potaknuti da se pridruže Udruzi koja je u proteklih 14 godina doživjela veliku ekspanziju. – Udruga svoje aktivnosti treba usmjeriti u tri glavna pravca; -povećanje članstva, uključivanje mladih kako bi svojim idejama i energijom oplemenili i obogatili udrugu, te kako udrugu učiniti što više profitabilnom kako bi se sama financirala i što manje ovisila o donacijama, kazao je Marko Zrakić i naglasio,- To se može ostvariti povezivanjem tvrtki, jer Udruga ima strašan potencijal, kroz udruživanje poduzeća iz BiH i RH. Mali smo narod, ali radom, zajedništvom i mudrošću lakše ćemo uspjeti i opstati, poručio je Zrakić. 
                           
   Porast zapošljavanja i plaća        

U završnom dijelu skupa, Dragutin Živković član UO Udruge i aktualni ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja PŽ, osvrnuo se na planirane gospodarske aktivnosti i programe potpore u ovoj godini. Govorio je o mjerama Vlade PŽ usmjerenim na poticanje razvoja gospodarstva i upošljavanje. –Posavska Županija za programe sufinanciranja u gospodarstvu godišnje izdvaja sredstva u iznosu oko 3% svog proračuna, što je oko 1.150.000 KM, dok je federalna razina vlasti za ovakve projekte i programe izdvaja 0,25% proračuna, što u 2020.godini iznosi 5.470.000 KM. Od ove godine uvodimo i program sufinanciranja otvaranja poduzeća za mlade ljude u dobi do 35 godina starosti, koji će ih potaknuti da se okušaju u poduzetništvu. Krajnji cilj Vlade PŽ je da programi budu mjerljivi u pogledu rasta zapošljavanja i prihoda, kao i rasta osobnih dohodaka, naglasio je ministar Živković. 
                                                          

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?