Osvrt na 21. dane hrvatskog filma

U Orašju je svaka filmska projekcija popraćena u prepunoj kinodvorani

13.09.2016.
u 09:00

Magija velikog platna zaokuplja Posavljake već 21 godinu. Početkom svakoga rujna lišava ih uobičajene monotonije malog mjesta, svakodnevnih briga, dvojbi o varljivoj potrazi za boljim životom na zapadu i čini da nakratko Posavina živi u svijetu umjetnosti.

Ponosni na festival

Posavljaci su ponosni na svoj festival, a to su dokazivali i ove godine kada su svake večeri dolazili u kinodvoranu u velikom broju. Uspješni recept dugovječnosti festivala svakako je njegova prirodnost, otvorenost Posavljaka i naglašena druželjubivost sa svim gostima i filmašima, što u kombinaciji s glazbom najboljih tamburaša i slasnim posavskim delicijama svake godine bude dobitna kombinacija koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Filmaši dođu na druženje u Posavinu neopterećeni nagradama, tu kreativno razmjenjuju ideje, a neke od svojih planova obvezno vežu i za Posavinu.

Festival filma u Orašju poseban je i po nagradama, iako nije natjecateljskog karaktera. Nagrade se dodjeljuju za doprinos u razvoju filmske umjetnosti i životno djelo. Glumce i redatelja OFF (Orašje Film Festival) nagrađuje zlatnim dukatima u postolju od abnosa (starog hrasta koji se nalazi jedino u dubinama posavskih rijeka, a starosti je i do 8000 godina). Djelići filmske razglednice Dana hrvatskog filma kroz protekle godine čine i neobični gosti koji se uvijek otkrivaju pred sami festival. Dolazili su u Orašje mariači svirači, obilazili ga indijanci, pekla se posavska rakija, kušale posavske delicije, svirali najbolji slavonski tamburaši.

Neki su pak sadržaji stalni, kao što je turistička vožnja skelom rijekom Savom koja pokazuje ljepote posavskog krajolika živopisne posavske ljepotice.

Od ove godine i slikari su se uključili u filmsku priču kroz rad likovne kolonije, koja je prethodila festivalu.

Početak rujna donese Orašju i Posavini vrhunski kulturni sadržaj, festival koji ih čini ponosnima i dostojnima takve manifestacije. Raduje, stoga, sve zaljubljenike filma, koji su godinama svečanost otvorenja propuštali jer su džentlmenski svoja mjesta ustupali brojnim gostima, da 22. rođendan Dana hrvatskog filma proslave u novoj sportskoj dvorani u koju će se preseliti manifestacija.

Nova dvorana

A, ako ću baš biti sitničava, onda ću svakako pripomenuti i to da je baš na nekom od ranijih festivala za govornicom izrečeno obećanje predstavnika Vlade Republike Hrvatske kako je vrijeme za gradnju nove dvorane kako se ne bi ponavljala slika da ispred nje čekaju na ulaz Posavljaci zbog kojih i postoji taj festival. I obećanje je tijekom godina polako pretvarano u stvaran projekt gradnje nove sportske dvorane u kojoj će se iduće godine obilježiti 22. festivalski rođendan.

I na koncu, hvala velikom čarobnjaku, našem Ivi Gregureviću koji nas je učinio posebnima i sretnima, i nadamo se, sve doraslijima za ulogu dobrih i srdačnih domaćina. Hvala što je svojem rodnom kraju darovao u svojem velikom stilu ni manje ni više nego festival.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?