Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

U nastavku pojačanih inspekcijskih nadzora utvrđen 541 prekršaj

19. studenoga 2019. u 13:33 0 komentara 56 prikaza
inspekcija

Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja vršenje drugog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora u 2019. godini s ciljem suzbijanja sive ekonomije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Pojačani inspekcijski nadzori vrše se na području svih deset županija Federacije BiH u suradnji s županijskim upravama za inspekcijske poslove, putem zajedničkih multidisciplinarnih timova koji kontroliraju zakonitost poslovanja gospodarskih subjekata u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, prometa, šumarstva, voda, veterinarstva, rudarstva, te termo i elektroenergetike.

Specifičnost ovih aktivnosti, između ostalog, je i da se inspekcijski nadzori vrše u neradne dane i sate, odnosno tijekom vikenda i poslije redovitog radnog vremena. Fokus federalnih inspektora je, između ostalog, na provođenju Zakona o fiskalnim sustavima, Zakona o unutarnjoj trgovini i drugih zakona koji se tiču trgovačko-ugostiteljske djelatnosti. U nadzorima sudjeluju 64 federalna i 20 županijskih inspektora rada s područja svih županija u FBiH, priopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Od 4. do 15. studenoga pojačani nadzori su vršeni na području Hercegovačko-neretvanske, Zapadno-hercegovačke, Srednjebosanske, Tuzlanske, Posavske i  Hercegbosanske i tada je izvršeno 787 inspekcijskih nadzora i 22 kontrolna nadzora. Napravljeno je 787 zapisnika, utvrđen je 541 prekršaj, što podrazumijeva izdavanje 541 prekršajnog naloga s ukupnim financijskim efektom u iznosu  768.154 KM, utvrđen je iznos za naplatu od ukupno 90.991,54 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, izrečene su 102 upravne mjere, od kojih se 36 odnose na mjere privremene zabrane rada.

Od 280 kontroliranih gospodarskih subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sustavima, utvrđeno je da jedan subjekt nadzora ne posjeduje fiskalni uređaj, a 25 subjekata nadzora nije izdavalo fiskalne račune za prodane robe i izvršene usluge.

U okviru pojačanih nadzora i kontrole visokotarifnih roba, federalni tržišni inspektor je 16. studenoga izvršio kontrolu duhana koji su policijski službenici Policijske uprave Hadžići prilikom vršenja kontrole prometa zatekli u prometu bez vjerodostojne dokumentacije, o čemu su odmah obavijestili Federalnu upravu za inspekcijske poslove.

Nakon izvršenog inspekcijskog nadzora, postupajući federalni tržišni inspektor je izdao rješenje o privremenom oduzimanju robe bez dokumentacije o porijeklu, a protiv odgovornih osoba bit će pokrenut prekršajni postupak u skladu s članom 62. Zakona o prekršajima FBiH.

U razdoblju od siječnja do listopada 2019., Federalna uprava za inspekcijske poslove je u suradnji sa županijskim upravama za inspekcijske poslove, prema dosad pribavljenim podacima, evidentirala 6.321 osobu zatečenu na radu "nacrno".

Od početka godine, u pojačanim inspekcijskim nadzorima, izvršeno je 7.225 inspekcijskih nadzora i 142 kontrolna nadzora. Utvrđeno je 4.318 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje 4.318 prekršajnih naloga s ukupnim financijskim efektom u iznosu od 6.053.567 KM, utvrđen je iznos za naplatu od ukupno 4.334.991,26KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak.

Izrečeno je 1.265 upravnih mjera, od kojih se 243 odnose na mjere privremene zabrane rada (177 rješenja o zabrani rada fizičkoj osobi - nedostatak sanitarne knjižice, 42 rješenja o zabrani prometovanja sadnog materijala, pet rješenje o zabrani rada ugostiteljskom objektu, tri rješenja o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova, jedno rješenje o zabrani prometa namirnicama, tri rješenja o zabrani rada trgovini, jedno rješenje o zabrani prometa nedeklarisane robe, tri rješenja o zabrani rada ćumurane-žežnice, jedno rješenje o zabrani rada zbog neurednog vođenja trgovačke knjige, dva rješenja o zabrani rada zbog neispunjavanja minimalno tehničkih uvjeta, jedno rješenje o zabrani prometovanja građevinskih proizvoda, tri rješenja o zabrani rada pilani (pečaćenje) te jedno rješenje o isključenju autobusa iz prometa zbog tehničke neispravnosti.

Od 2.401 kontroliranog gospodarskog subjekta u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sustavima, utvrđeno je da pet subjekata nadzora ne posjeduje fiskalni uređaj, a 314 subjekata nadzora nije izdavalo fiskalne račune za prodane robe i izvršene usluge.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove obavještavaju javnost u FBiH da će drugi ciklus pojačanih inspekcijskih nadzora trajati do kraja tekuće godine. Pozivaju sve gospodarske subjekte nadzora u FBiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, a kako ne bi bili predmetom represivnih inspekcijskih mjera, odnosno financijskog sankcioniranja.

Apeliraju na građane da uočene nepravilnosti prijave putem kontakata FUZIP-a: telefon za prijave 033 / 22 66 44, e-mail info@fuzip.gov.ba ili poštom na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.