Snijeg

U Mostaru srušen travanjski rekord! Snijeg u cijeloj BiH

mostar snijeg
07.04.2021.
u 10:05

Snježni pokrivač prekrio je cijelu Bosnu i Hercegovinu.

U gradovima središnje i jugozapadne Bosne visina snježnog pokrivača kretala se između 15 i 30 cm, na sjeveru nešto manje od 1 do 10 cm i u Hercegovini do 5 cm negdje i 10 cm.

Prvi put, kako je naveo meteorolog Bakir Krajinović tijekom mjeseca travnja, imamo mjerljiv snježni pokrivač u Mostaru, tako da je jutrošnjih 2 cm travanjski rekord za ovaj grad.

Temperatura na planinama jutros su se kretale između -14 i -9°C, u središnjoj i jugozapadnoj Bosni izmjereno je od -7 do -3°C. Sjever i istok Bosne ugodniji su s temperaturama između -2 i 1°C, dok je u Hercegovini najugodnije s vrijednostima od 0 do 5°C.

Prolazak hlade fronte znači i prestanak oborina te smanjenje naoblake.

Razvedravanje je već krenulo.

- Sutra vedrije diljem zemlje uz izrazito niske temperature zraka, zbog čega je i aktivan žuti meteoalarm. Žuta boja, upozorenje prvog stupnja, aktivno je kada se najniže temperature očekuju između -10°C i -5°C u Bosni, te od -5°C do 0°C u Hercegovini. Vrijeme je potencijalno opasno. Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali budite na oprezu ako namjeravate prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima. U tim slučajevima češće se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima uz preporuku da izbjegavate moguće rizike - naveo je Krajinović.

Loše vrijeme u cijeloj zemlji, uz oborine i prevladavajuće sjeverno strujanje, uzrokovat će probleme većini populacije. Neophodno je posvetiti pažnju prikladnom odijevanju i zaštiti od niskih temperatura, te po mogućnosti maksimalno reducirati boravak na otvorenom, naročito rizične skupine poput kroničnih bolesnika i starijih osoba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?