izdan vodič o nazivima ulica

U Mostaru samo jedna ulica nazvana po ženi, u Sarajevu 16

mostar
Stojan Lasić
26.06.2022.
u 19:15

Organizacije za prava žena u BiH izdale vodič o nazivima ulica u gradovima i općinama koje nose imena po ženama. Ulice dominantno nose muška imena

U sklopu inicijative za poboljšanje prava i statusa žena u bh. društvu okupljene oko ženske mirovne inicijative "Mir sa ženskim licem" i Foruma "Civilna mirovna služba" izdan je svojevrsni vodič - analiza u kojoj su izneseni sramotni podaci da gradovi i općine u BiH imaju minimalan broj naziva ulica, trgova ili institucija po zaslužnim ženama, piše Večernji list BiH. Zbog toga je pokrenuta inicijativa po kojoj bi gradovi i općine u idućem razdoblju trebali ispraviti takvu, kako je nazivaju, povijesnu nepravdu.

Žene i doprinos

Iz ovih organizacija objašnjavaju kako je vodič nastao u želji da se promijeni dominantno muška slika bh. ulica te da se ženski doprinos upiše u javni prostor, ali i u želji da se svim mjerodavnima i ostalima olakša i uputi na rješenja i načine kako mogu mijenjati nazive ulica u svojim zajednicama.

- Analizirano je stanje u 12 gradova i općina u BiH s ukupno 4076 ulica. I manje od tri posto ulica nazvano je po nekoj ženskoj osobi. Ne možemo, a da ne upitamo je li moguće da na prostoru BiH nisu radile i stvarale žene - poručuju inicijatori uvođenja većeg broja ženskih imena u nazive ulica.

Mreža ženskih organizacija zagovara da se na bh. novčanicama otiska barem jedan ženski lik neke od zaslužnih građanki. Spomenuta inicijativa proslijeđena je Centralnoj banci BiH. U vodiču su izneseni konkretni brojevi, tako da ćemo spomenuti nekoliko većih gradova u BiH koji imaju jako nizak broj ulica nazvanih po zaslužnim ženama. Tako Sarajevo ima ukupno 1081 ulicu, a samo 16 ih je nazvano po ženama. Mostar, primjerice, ima 197 ulica, a samo je jedna nazvana po ženi. U pitanju je Ulica kraljice Katarine Kosače. U Tuzli je 408 ulica, a samo deset ih je nazvano po ženama, u Bihaću, od 573 ulice, samo ih je 11 nazvano po ženama, a u Banjoj Luci, od 650 ulica, samo 43 nose naziv po ženama.

U vodiču se ističe kako je najveći broj ulica nazvan po srpskoj pjesnikinji Desanki Maksimović (šest) i carici Milici (četiri).

Nazivi ulica

Kosovka djevojka naziv je ulice u tri grada, a toliko puta pojavljuju se u nazivima i kraljica Katarina, Majka Jevrosima i Atifa Karalić. Po dva se puta u nazivima spominju Anđa Knežević, dr. Danica Perović, Dijana Budisavljević, Majka Jugovića, Marija Bursać, Milunka Savić, Nafija Sarajlić, miss Adelina Irbi i Nadežda Petrović. Određeni broj ulica nosi nazive po zajedničkim postignućima žena i muškaraca: Jusufa i Mevle Jakubović, Braće Mažar i majke Marije, Braće i sestara Kapor, Braće i sestara Glumac, dok su četiri naziva povezana sa ženskim aktivizmom i iskustvom: Ulica kola srpskih sestara, Ulica žena žrtava rata, Ulica trgovke, Nevjestina ulica, Ulica 8. marta te Put djevojačkih voda, navodi se u ovom zanimljivom vodiču. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?