Naslovnica Vijesti

U Mosatru održan prosvjed zbog nezakonitog hvatanja i ubijanja pasa

11. studenoga 2017. u 14:46 0 komentara 92 prikaza
Foto: Fena, s prosvjeda u Sarajevu

Predstavnici Inicijative građana "Primjena zakona za zaštitu i dobrobit životinja - ODMAH" održali su u subotu na Španjolskom trgu u Mostaru prosvjed zbog nezakonitog hvatanja i ubijanja pasa, i time  su podržali prosvjede spomenute Inicijative u Sarajevu ispred zgrade Parlamentarne Skupštine.

Predstavnica njemačke organizacije Streunergluck u BiH Aida Čizmić kazala je kako je problem uličnih pasa tekući problem u svim gradovima naše države, koji je eskalirao, kako je kazala, takozvanim azilom "Prača" u Sarajevu gdje se na stotine pasa dnevno ubija.

Prema njezinim riječima, Zakon za zaštitu i dobrobit životinja koji je donesen 2009. godine se uopće ne provodi.

- Tražmio hitno provođenje Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, mikročipiranje odnosno registarciju, kažnjavanje neodgovornih vlasnika, da se izvrši popis svih uzgajivačnica i tzv. azila koje pravi lokalna samouprava jer niti jedan nema standarde, te hitno zatvaranje azila "Prača". Tražimo također nazočnost veterinara u svim skloništima te dozvolu pristupa volonterima - istaknula je Čizmić.

Također, prosvjednici zahtijevaju od nadležnih institucija na svim razinama vlasti da novce građana troše zakonito i transparentno.

Konzul savjetnik Republike Hrvatske u Mostaru Dragan Matijević došao je podržati današnji prosvjed. Novinarima je kazao je kako je njegova obitelj udomila jednoga napuštenog psa i dvije mačke. Naveo je kako je u Hrvatskoj donesen dobar zakon za zaštitu životinja i izrazio nadu da će se uskoro postojeći zakon u BiH početi primjenjivati.

Inače, na današnjem prosvjedu u Mostaru sudjelovali su predstavnici Inicijative građana Primjena zakona za zaštitu i dobrobit životinja – ODMAH, Skloništa Pahulja Mostar, te predstavnici njemačke organizacije Streunergluck.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.