Kalinovik

U Mladićevom rodnom mjestu negoduju: "Ova presuda će još više polarizirati situaciju"

Klix
08.06.2021.
u 19:55

"Ova presuda će samo još više polarizirati situaciju i doprinijeti tome da se još udaljimo. Ovo nije presuda za suživot, pomirenje i toleranciju, nego presuda koja treba satanizirati jedan narod", zaključio je Ždrale.

U Kalinoviku, rodnom mjestu Ratka Mladića, koji je danas osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, osim građana presudu negiraju i predstavnici institucija općine. Tvrde da je Mladić bio dobar čovjek, a da je presuda politička.

Grupno praćenje izricanja presude je organizirano i u ovom mjestu, a nakon što je sutkinja Prisca Matimba Nyambe kazala da će Mladić doživotno ostati u zatvoru, prisutni su negodovali.

Bez obzira na to što je riječ o konačnoj presudi, mještani ove općine i dalje brane ratnog zločinca. Porazna je činjenica da se njegovi zločini ovdje ne priznaju i brane, a poruke koje dolaze iz Kalinovika i mnogih drugih dijelova BiH govore o tome da zločin i dalje "živi", piše Klix.ba. 

Mještanin Zdravko Jeleč, koji je poznavao ratnog zločinca Mladića, kaže da su u ovom mjestu očekivali drugačiju presudu.

"Poznavajući ga jer je odavde, znam da on nije takav čovjek kako su ga presudili. Niti je naređivao, niti ubijao, on je branio svoj narod, ljudski. Dobro, to što je bilo tih nekih situacija, on nije mogao utjecati na svakom dijelu teritorije Republike Srpske, nije mogao reagirati kada netko nešto uradi negdje", rekao je Jeleč.

S Mladićem se zajedno borio 1993. godine na Treskavici i upravo zbog toga ga vidi kao profesionalca.

"To je bio profesionalni vojnik. Nikada nikome nije rekao 'hajde ti ovo zapali, hajde ubij', nego bi rekao da vojnički ostvarimo zadane ciljeve. Vojnički je radio svoj posao", tvrdi Jeleč.

Osim mještana i Mladićevih poznanika, presudu ne podržavaju ni načelnik Kalinovika Radomir Sladoje, kao ni načelnik Skupštine ove općine Dragan Ždrale.

"Žalosno i tužno. Ne znam je li veća sramota Haškog suda i ovakve presude ili ljudi koji su predali našeg generala pa se sad ovi mogu ovako iživljavati nad njim. Naš general Ratko Mladić je najveći general srpskog naroda. Naš general Ratko Mladić je najveći heroj srpskog naroda, bio i ostao, tako će i ostati našim najmlađima", rekao je Sladoje.

Dragan Ždrale, predsjednik Skupštine Kalinovika, ističe da drugačiju presudu nije ni očekivao "s obzirom na dosadašnja iskustva s presudama Haškog tribunala".

"Haški tribunal odavno nije mjesto gdje postoje pravo i pravda, nego mjesto gdje se krivnja za sve što se događalo 90-ih godina treba ispostaviti srpskom narodu. Ova presuda danas ne znači ništa, mi volimo svog generala, mi ćemo s njim ostati zavijek. Ima neka druga pravda", rekao je Ždrale.

Smatra i da ovakva presuda ne može doprinijeti nastavku normalnog života Bošnjaka, Srba i Hrvata u Bosni i Hercegovini i Kalinoviku.

"Ova presuda će samo još više polarizirati situaciju i doprinijeti tome da se još udaljimo. Ovo nije presuda za suživot, pomirenje i toleranciju, nego presuda koja treba satanizirati jedan narod", zaključio je Ždrale.

Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove u Hagu donio je danas konačnu presudu kojom Ratka Mladića osuđuje na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, zločina protiv čovječnosti u 15 općina u Bosni i Hercegovini, opsade, snajperskog djelovanja i teroriziranja građana Sarajeva od 1992. do 1995. te držanja pripadnika mirovne misije UN-a kao taoca tijekom NATO bombardiranja.

Sudsko vijeće je odlučilo da Mladić nije kriv za genocid u šest bh. općina - Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?