Prve naznake oporavka kada govorimo o vanjskoj trgovini

U mjesec dana BiH izvezla 1,4 milijarde KM roba, no oporavak traži reforme

storyeditor/2024-03-26/kupi.jpeg
24.05.2024.
u 21:55

Svjetske financijske institucije su oprezne te navode kako BiH u ovoj godini ipak očekuje skroman ekonomski rast te vlastima preporučuju provedbu niza važnih strukturnih reformi kako bi stvorile otporniju ekonomiju.

Travanj ove godine, nakon duljeg vremena, donosi određene promjene nabolje kada govorimo o vanjskotrgovinskoj bilanci BiH, pri čemu se može primijetiti kako je došlo do usporavanja, odnosno zaustavljanja pada vrijednosti izvezene robe iz BiH, što pak nagovještava neke nove vjetrove u kojima bi domaće tvrtke u mjesecima koji su pred nama mogle izaći iz svojevrsnog začaranog kruga koji je karakterizirao pad izvoza, piše Večernji list BiH.

Pokazatelji

Naime, u travnju je iz BiH izvezeno robe u vrijednosti od milijardu i 468 milijuna KM u odnosu na milijardu i 400 milijuna iz istog mjeseca prošle godine. To je rast od 4,9 posto, objavio je nedavno biznisinfo.ba, a takvo što unosi toliko željeni optimizam u domaće ekonomske tokove. Međutim, svjetske financijske institucije su oprezne te navode kako BiH u ovoj godini ipak očekuje skroman ekonomski rast te vlastima preporučuju provedbu niza važnih strukturnih reformi kako bi stvorile otporniju ekonomiju.

Andreas Tudyka, rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini, nedavno je za Večernji list naglasio kako MMF očekuje da će u 2024. godini BDP rasti 2,5 posto: - Potražnju će ove godine potpomoći veće plaće, kontinuirana fiskalna ekspanzija te oporavak privatnog sektora, dok će potražnja za izvozom BiH u zemljama EU ostati dosta slaba. Kada je riječ o preporukama, naveo je kako se, gledano u kratkom roku, fiskalni deficit ne bi trebao produbljivati. To se može postići iznalaženjem ušteda u tekućoj potrošnji. Što se tiče financijskog sektora, vlasti bi trebale pomno pratiti rizike i unaprijediti pripravnost za krizne situacije tako što će uspostaviti jedinstveni fond za financijsku stabilnost. Također, dodao je i kako bi vlasti trebale dopustiti rast kamatnih stopa u skladu s tržišnim uvjetima i rizicima. Ono što nas tek čeka je uvođenje EU poreza na ugljik, što može imati negativne učinke na ekonomiju, a što pak zahtijeva žurno djelovanje. - Potom, kako bi se podržalo konvergenciju prema EU i rast koji će biti vođen privatnim sektorom, potreban je dodatni poticaj u pogledu ubrzavanja reformi - naveo je.

Iz Svjetske banke su pak nedavno, prilikom prezentacije sveobuhvatne analize, poručili kako je BiH u posljednja dva desetljeća značajno napredovala u razvoju, što se osobito ogleda u dosezanju statusa zemlje višeg srednjeg dohotka i dobivanju statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji (EU), no naglasili su kako za nastavak takve putanje rasta Bosni i Hercegovini trebaju ekonomske i energetske strukturne reforme, kao i bolja koordinacija svih razina vlasti u BiH.

Integracije

Sve navedene reforme pak treba promatrati u okviru preduvjeta za dobivanje sredstava iz novog Plana rasta za zemlje zapadnog Balkana, a u sklopu kojega bi BiH mogla računati na nešto više od milijardu eura, ali i mogućnost da postane dio mnogo većeg tržišta, što bi, uz prethodno provedene reforme i ojačavanje vlastite konkurentnosti, mogla biti prilika povijesnog značaja za domaće gospodarstvo. Kada se tomu dodaju prilično niske stope poreza na dohodak, kao i dobit, kao i relativno niske cijene energije, jasno je kako BiH ojačavanje vlastite pozicije, kao i životnog standarda, može vezati upravo uz europski put.

Ekonomska konvergencija, istaknuli su prilikom predstavljanja Plana rasta iz Europske komisije, ključna je za približavanje zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji. Istodobno, podsjećaju i kako je integracija s jedinstvenim tržištem Europske unije bila glavni pokretač ekonomskog rasta za sve zemlje koje su pristupile Uniji. Jasno je vidljiv pozitivan utjecaj na BDP i visinu prihoda određene zemlje nastalog kao rezultat integracije s jedinstvenim tržištem EU-a, a to je nešto što očekuje i BiH ako provede potrebne reforme.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije