Salko Bukvarević

U Ministarstvu otvoreni za razgovor s grupom razvojačenih branitelja

14.06.2017.
u 16:41

Ministar za pitanja branitelja i invalida obrambenooslobodilačkog rata Federacije BiH Salko Bukvarević i danas je ponovio da u ovom ministarstvu ostaju otvoreni za razgovor s grupom razvojačenih branitelja koja je i danas ispred zgrade Federalne vlade.

- Iako se od prosvjeda okupljenih ogradio Savez razvojačenih branitelja Tuzlanske županije kao i Savez demobiliziranih branitelja Federacije BiH mi smo i dalje otvoreni za razgovore - potvrdio je resorni ministar. Ova grupa branitelja ispred zgrade Vlade je od ponedjeljka otkada ih ministar Bukvarević poziva da pošalju svoje predstavnike na razgovor, ali oni to odbijaju učiniti, javlja Fena.

Ponovio je i danas Bukvarević da su u parlamentarnu proceduru upućene izmjene zakona o pravima branitelja da bi se stvorila zakonska osnova za izradu i objavu jedinstvenog registra branitelja i korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, što je jedan od njihovih zahtjeva.

Također, u parlamentarnoj proceduri je i Nacrt zakona o braniteljskim udruženjima od posebnog društvenog značaja. Provedena je i javna rasprava u devet od deset županija, nakon čega će zakon biti upućen u daljnju proceduru.

- Ovaj zakon definira reprezentativnost i mogućnost da braniteljska udruženja budu u jednom udruženju. Ministarstvo nema ništa protiv da se sva braniteljska udruženja udruže u jedno, ali u to mora biti u skladu sa zakonom - ističe.

Potvrdio je i da će Sporazum o dostignutom pravu branitelja biti sačuvan što je usuglašeno s Koordinacijom braniteljskih udruženja i Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO). O Sporazumu je Vlada već razgovarala, a ministar očekuje da će uskoro ponovno biti na dnevnom redu sjednice.

Osim uspostavljenja jedinstvenog registra branitelja, ispred zgrade Federalne vlade okupljeni razvojačeni branitelji zatražili su i pravo na braniteljski dodatak u visini najniže mirovine u Federaciji BiH.

- Oni i dalje imaju zahtjeve koji se ne mogu ispuniti na način kako to traže. Postoji oko 55.000 razvojačenih branitelja koji su na birou, između 15.000 i 20.000 branitelja koji nemaju primanja i nisu evidentirani na birou. Ukoliko to pomnožite sa 326 KM dobit ćete veliku cifru. Imamo zahtjev da se doznače sredstva kojih nema - zaključio je Bukvarević.

Grupa razvojačenih branitelja iz Tuzlanske županije u četvrtak prošli tjedan u znak prosvjeda, pješke je krenula za Sarajevo, gdje su im u ponedjeljak podršku pružili i drugi razvojačeni branitelji. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?