LJUBUŠKI

U Ljubuškom predstavljene mogućnosti i potencijali Programa Kreativne Europe

24.05.2024.
u 14:42

Dvodnevna konferencija „Mogućnosti i potencijali programa Kreativna Europa“ otvorena je u petak u Ljubuškom, a zainteresiranim pojedincima, udrugama, organizacijama i institucijama ovom prigodom bit će predstavljene mogućnosti koje nudi taj EU program.

Koordinator Deska BiH za program Kreativna Europa Ilija Papac rekao je kako se današnji događaj odvija u okviru redovitih aktivnosti Deska BiH.

- Promoviramo i informiramo potencijalne korisnike o mogućnostima programa Kreativna Europa, otvorenim pozivima, mogućnostima i potencijalima koje oni onda mogu iskoristiti za svoje redovne i neke dodatne aktivnosti – kazao je Papac.

On je podsjetio kako se program provodi u razdoblje od 2021. do 2027. godine, a korisnicima je ukupno na raspolaganju 2,44 milijarde eura.

- BiH nema točno određenu količinu novac koju može povući nego sudjeluje ravnopravno s ostalim korisnicima iz Europe. Program se prijavljuje na jedinstvenu platformu u Bruxellesu. Ovo je centraliziran program, sve je online, sve je pojednostavljeno i korisnici imaju dosta slobode u kreaciji i realizaciji samog programa. Program je otvoren za kulturni, kreativni i medijski sektor, televiziju, radio, za novinare, filmaše, kulturne institucije i samostalne umjetnike. Mogu se prijaviti i fizičke osobe i privatna poduzeća i institucije – pojasnio je Papac.

U BiH raste interes za program Kreativna Europa

Pomoćnik ministrice Civilnih poslova BiH za znanost i kulturu Suvad Džafić naglasio je kako je Ministarstvo civilnih poslova nadležno za tri veoma značajna EU programa koji pokrivaju jako široka područja.

- Riječ je o programu „Erasmus+“ koji je usmjeren za obrazovanje mladih i sport, program „Horizon Europe“ koji je usmjeren na znanost, istraživanje i inovacije te treći program koji pokriva kreativni i kulturni sektor imena „Kreativna Europa“. Nadziremo promociju programa unutar BiH, koordiniramo s Europskom komisijom oko važnih pitanja i današnji info dani su dio toga – izjavio je Džafić.

Istaknuo je kako se povećava broj info dana što je korisno i veoma značajno za bh. kulturno-kreativni sektor.

- Povećava se interes, a značajno je što se proširuje spektar organizacija koje su zainteresirane, koje pokušavaju dobiti određena sredstva kroz projekte. To je prije bio slučaj s organizacijama iz većih gradova, a danas imamo i veliko zanimanje korisnika iz manjih sredina - dodao je pomoćnik ministrice Civilnih poslova BiH za znanost i kulturu.

Po njegovim riječima, u prethodnom ciklusu spomenutog programa korisnici iz BiH povukli su oko četiri milijuna eura sredstava, a od 2022. godine do danas, prema nekompletnim podacima, povučeno je oko 1,5 milijun eura.

- To je dobar pokazatelj da će do kraja 2027. godine ta brojka biti veća od one iz prethodnog ciklusa - kazao je Džafić.

Iskustva Republike Hrvatske

Iskustva iz susjedne Republike Hrvatske podijelila je Anera Stopfer iz Ministarstva kulture i medija RH - Desk Kreativne Europe.

- Nalazili smo se u sličnoj situaciji kao što se danas nalazi i BiH. Mi smo krenuli kao nečlanica EU, plaćali smo participaciju da bi naši korisnici mogli povlačiti sredstva. Ovo nam je potpuno jasna i poznata situacija. Možda korisnici imaju nekakva strah i otpor, što od administracije, što zbog teških smjernica. Htjeli bih iskoristiti ovu priliku da ih ohrabrimo, da se odvaže prijaviti za Program Kreativne Europa, posebno zbog toga što je proračun s novim programskim razdobljem 2021. – 2027. znatno porastao, 50 posto je veći u odnosu na prethodni ciklus i iznosi 2,44 milijarde eura – poručila je Stopfer.

Dodala je kako program Kreativna Europa praktično nema nikakvih ograničenja i samo se traži kvaliteta.

- Za prijavu su potrebna minimalno tri partnera iz tri različite države. Program je odličan što nema nikakve međuinstance, sve se radi s Bruxellesom i to znatno olakšava cijelu situaciju, nema opterećenja s formalnostima na koje smo mi ovdje navikli. Bitan je sadržaj onoga čime se bavite, nema revizije, ne gledaju točno u račune i mislim da je to dobro – zaključila je Stopfer.

Tijekom prvog dana sudionici će kroz panel diskusije i radionice biti upoznati s mogućnostima i potencijalima koje nudi program Kreativna Europa, dok će se tijekom drugog dana održati Dani otvorenih vrata Kreativne Europe te radionice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije