U Kiseljaku dnevno berač zna nabrati i 30 kila vrganja

27.10.2023.
u 18:03

Kraj mjeseca rujna i mjesec listopad u općinama Fojnica i Kiseljak, kao i u brojnim drugim mjestima, predstavlja priliku da se dodatno zaradi odlazeći u šumu berući gljive. Invadom Topalović iz Kiseljaka dugogodišnji je berač gljiva dan započinje ispijanjem kave na benzinskoj crpki gdje sa ostalim beračima gljiva se vodi rasprava, u šaljivom tonu, tko je amaterski berač, a tko profesionalac, piše portala Mahalla.ba. Nitko od berača ne otkriva svoje pozicije i mjesta za koja smatraju da će taj dan pronaći veću količinu gljiva. U četiri sata branja ubrana je veća količina vrgnja, sunčanica, magle… Vrganj i magle se odvoze otkupljivaču, a sunčanice će se naći na meniju za ručak. Invadu ovo nije osnovni izvor prihoda, ali kaže da se lijepo može zaraditi. Dodaje i to da su ovo posljednji dani za vrganj, osim ako sunce dobro ne ugrije pa je moguć i drugi krug.

Na kraju, Invad kaže da mu je posebno bitno što njegov susjed Sema ne može ni blizu nabrati gljiva kao on te da će mu biti drago da ga poduči kako biti profesionalni gljivar te u kakvim terenima ih može pronaći. Ovakva vrsta bezazlenih šala je uobičajena među ljubiteljima gljiva te je lijepo vidjeti i ovakav način šale među Kiseljačanima, piše navedeni portal. (ri)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?