Ako u hladnjaku imaš pakiranje zrelih jagoda koje moraš brzo iskoristiti, očisti ih i ubaci u jednostavnu smjesu od maslaca, jaja i vrhnja. Trebat će ti samo jedna velika posuda, mikser, špatula, kalup za torte i desetak minuta vremena. Ostatak će posla umjesto tebe odraditi pećnica, a preostat će ti samo strpljivo čekati da se kolač dobro ohladi, piše gastro.24sata.hr.
Sastojci:
100 g omekšalog maslaca
250 g šećera
2 velika jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
170 g brašna
1 žličica praška za pecivo
120 g kiselog vrhnja
Prstohvat soli
400 g očišćenih i narezanih jagoda
Priprema:
Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva. Kalup za torte promjera 24 cm premaži maslacem.
Izmiksaj maslac s 200 g šećera u pahuljastu smjesu. Dodaj jedno po jedno jaje, usput miksaj, a onda ulij i ekstrakt vanilije.
U zasebnoj posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol.
U smjesu jaja i maslaca dodaj naizmjenično kiselo vrhnje i brašno i sve dobro promiješaj.
Umiješaj jagode pa prelij smjesu u kalup za tortu. Pospi po vrhu preostalih 50 g šećera.
Peci 35-40 minuta, sve dok čačkalica kojom si probola sredinu ne izađe čista.
Pričekaj da se u potpunosti ohladi prije rezanja.