ORAŠJE

Izložba fotografija na temu desete godišnjice poplava u Orašju

17.05.2024.
u 12:09

Centar za kulturu Orašje i Foto klub Orton, u suradnji s Muzejom Franjevačkog samostana "Vrata Bosne" priredili su u petak, u gradskom parku izložbu fotografija na temu "10 godina (obrane) od milenijske poplave", na kojoj je predstavljeno 30 fotografija, tri foto albuma s nešto više od 200 fotografija, a bit će izrađen i katalog izložbe sa 150 najreprezentativnijih fotografija.

Izložbu su posjetili brojni građani i djelatnici Grada na čelu s gradonačelnikom Marijanom Oršolićem, a ovu originalnu i zanimljivu priču inicirao je djelatnik Centra za kulturu Orašje Marko Matolić, priopćeno je iz Grada Orašja.

"Osim fotografija na izložbi imamo i oko 300 radijskih dokumenata - vijesti i informacija koje je Radiopostaja Orašje u to vrijeme emitirala. Htjeli smo, izložbom tih originala i autentičnih zapisa prikazati dinamiku događaja, jer radio je u to vrijeme bio čvorište gdje su se razmjenjivale informacije i sve važne obavijesti, donosio je izvješća o stanju po mjesnim zajednicama, krizni stožer je donosio svoja redovita izvješća, a tu su bile i sve druge obavijesti koje su trebale stići do građana i to smo željeli predočiti posjetiteljima. Osmislio sam izložbu tako da bude na dva kolosijeka, vizualna s fotografijama i dokumentarna s vijestima koji prikazuju kronologiju događanja", istaknuo je Matolić.

Nakon Orašja izložba seli u muzej "Vrata Bosne" gdje će biti postavljena idućih mjesec dana.

U katastrofalnim poplavama 2014. godine koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu, tadašnja Općina Orašje pretrpjela je ogromne štete na stambenim objektima i gospodarstvu.

Od 16. svibnja 2014. godine na području općine uvedeno je stanje prirodne nesreće od poplava.

Pucanjem nasipa na istoku općine, rijeka Sava je u potpunosti poplavila naselja Vidovice, Kopanice, Jenjić i Lepnicu. Izlijevanjem rijeke Bosne u Šamcu sa zapada došao je vodeni val koji je djelomično ili u potpunosti poplavio sedam naselja: Oštru Luku, Bok, Bukovu Gredu, Tolisu, Donju Mahalu, Kostrč i Ugljaru.

Poplava je zahvatila 1.595 stambenih objekata odnosno domaćinstava i oko 8.000 pratećih pomoćnih objekata. Interno je raseljeno 4.510 stanovnika iz svojih domova, a prvih dana raseljeno je bilo oko 10.000 stanovnika. Pod vodom se našlo 5.219 hektara obradive površine, a ukupno je bilo 75 posto poplavljenih površina u odnosu na cjelokupnu površinu općine Orašje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije