PROGNOZA

U idućim danima moguća obilnija kiša, od srijede stabilizacija i blagi pad temperature

Kiša u Čakovcu
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
18.01.2014.
u 10:57

Početak tjedna će biti kišovit, osobito u ponedjeljak i u prvom dijelu utorka

Razdoblje promjenjivog i oblačnog vremena nastavlja se i u idućim danima. Već jutros oblaci su prekrili BiH, a tijekom dana, a osobito u večeri na nedjelju kiša će u nekim dijelovima biti i obilnija. I dalje će biti iznimno toplo za ovaj dio godine, a dnevne temperature će se kretati oko 15 Celzijevih stupnjeva. Početak tjedna također će biti kišovit, osobito u ponedjeljak i u prvom dijelu utorka, u čijem bi drugom dijelu trebalo doći do razvedravanja. U srijedu će doći do postupnog i blagog pada temperature zraka i okretanja vjetra na sjeverne smjerove, što će biti nagovještaj povratka vremena u normalne okvire. Neovisni meteorolog Zoran Zadro koji detaljno prati meteorološka zbivanja kazao nam je da ćemo se više morati navikavati na ekstreme.

- Sve ovo će se svesti na dva godišnja doba: ljeto i zimu, ljeta će biti duža uz izraženije valove vrućina, požarna sezona će se produžiti, evo imamo u Australiji rekordne vrućine, te je moguće da se dogode i kod nas već sljedeće ljeto. Ono ne donosi samo vrućine tu su i požari tako da će požarne sezone biti dosta duge, a zbog visokih temperatura moguće su i jake grmljavinske oluje, jer prodori hladnijeg atlantskog zraka nad europsko kopno koje je vruće i vlažno tijekom ljetnih mjeseci zna biti uzrokom iznimno jakih grmljavinskih oluja uz materijalne štete, na što se Europa pa i naši krajevi trebaju pripremiti. Ne bi me iznenadilo da ljeta budu trajala od 6. do 10. mjeseca, a zime bi se mogle protegnuti i veći dio proljeća.

Tijekom zima će biti češćih ekstrema i u pogledu zatopljenja, ali i u pogledu zahladnjenja, dakle takvi temperaturni obrati će se događati i dalje. Vjetrovitost će biti pojačana, ali i oborinska aktivnost.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?