Odbačeno izvješće o provedbi projekata

U HNŽ-u investirano 28,5 
milijuna KM, ali nitko ne 
zna kada i u kojim općinama

08.08.2015.
u 07:48

ALARMANTNO Navodi se kako je FBiH platila skoro 20 milijuna KM kazni zbog nepovlačenja odobrenih sredstava za projekte na prostoru Federacije

Na jednoj od posljednjih sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH na dnevnom redu se našlo izvješće o provedbi projekata u Federaciji BiH. Brojne tablice koje se nalaze u ovome izvješću otkrivaju katastrofalno stanje kada je u pitanju korištenje investicija u ovome entitetu, ali su i brojni podaci ostali sakriveni, tako da izvješće nije dobilo potporu izaslanika federalnog Doma naroda.

Investicije u HNŽ-u

Prema tome izvješću, od 173,95 milijuna maraka planiranih investicija u HNŽ-u, iskorišteno je samo 28,52 milijuna KM. Ono što je problem jeste što nije jasno ni gdje je tih 28,52 milijuna KM investirano. - Ja dolazim iz te županije i mogu samo reći kako mi nije poznato za investicije u ovolikom iznosu i gdje su one realizirane. Ni u izvješću ne piše gdje su provedeni ti projekti i gdje je utrošen toliki novac tako da ovaj dokument nije dobio potporu - rekao nam je predsjednik Kluba hrvatskih izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović. Prema istom izvješću, u ZHŽ-u nije potrošena ni jedna marka od planiranih 586.740 KM.

Plaćanje kazni

Ono što svakako privlači pozornost je plaćanje kazni na sredstva koja nisu povučena, a odobrena su za projekte u BiH. - Ukupno plaćeni troškovi na nepovučena sredstva do 31. 12. 2013 godine su iznosili 19,71 milijuna maraka. Troškovi na nepovučena sredstva od 1. 1. 2013. do 31. 12. 2013. su bili 1,99 milijuna maraka - navodi se u izvješću. Među stavkama na koje se odnosi plaćanje kazni posebno se vističe vjetroelektrana Mesihovina. Projekt koji stoji u mjestu već godinama je generirao troškove od 1,25 milijuna maraka zbog nepovlačenja odobrenih sredstava. Kazna u iznosu od 2,2 milijuna maraka je plaćena za nepovučena sredstva za projekt 'struja 3' koji provodi Elektroprivreda BiH. Čak 7,8 milijuna maraka kazni je plaćeno za nepovlačenje sredstava za koridor Vc, dok su Željeznice platile 2,5 milijuna maraka također za kazne zbog nepovlačenja sredstava. Ovo je samo još jedan od pokazatelja kako je radila Nikšićeva Vlada, te kako su deseci milijuna maraka kazni plaćeni zbog nereda državnih institucija. U normalnim zemljama bi netko odgovarao za ovo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije