Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

U FBiH 13, a u RS-u 11 novozaraženih HIV-om

01.12.2016.
u 09:00

Svake godine 1. prosinca obilježava se Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, gdje se želi podignuti svijest o ovoj bolesti, kao i raditi na njezinoj prevenciji. Obilježavanje ovog dana predstavlja priliku za ljude diljem svijeta da se ujedine u borbi protiv HIV infekcije, da pokažu potporu osobama koje žive s njom.

Dok u svijetu AIDS sve više uzima danak među stanovništvom, BiH je i dalje zemlja koja ima najnižu stopu oboljelih prema broju stanovnika.

Veći broj oboljelih

U BiH taj broj raste u odnosu na prethodne godine. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u razdoblju od 1992. do kraja 2016. u FBiH su registrirane 194 osobe kojima je dijagnosticirana HIV infekcija. Među njima su 93 osobe oboljele od AIDS-a. U istom razdoblju, 45 oboljelih je umrlo. Među zaraženim osobama, 85% je muškog spola. U posljednjih pet godina u FBiH prosječno se registrira 15 novih slučajeva zaraze HIV-om, što čini stopu od 6 slučajeva na milijun stanovnika, odnosno predstavlja nisku razinu HIV epidemije. - Zabilježeni porast novootkrivenih slučajeva infekcije HIV-om posljednjih godina povezan je s većim brojem testiranja. U 2016. godini u FBiH registrirano je 13 novih slučajeva zaraze HIV-om te 4 slučaja obolijevanja od AIDS-a. Zabilježen je porast zaraze HIV-om među homoseksualcima, s najvećim zabilježenim brojem slučajeva u 2014. (13 slučajeva). Za 7,7% slučajeva način zaraze HIV-om bio je korištenjem droga preko šprice. Zabilježen je i jedan slučaj vertikalnog prijenosa, s majke na dijete.

Novi podaci

U RS-u ove godine registrirano je 11 novih osoba s HIV-om, odnosno sedam osoba je HIV pozitivno, a četiri su oboljele od AIDS-a, od kojih su dvije umrle, podaci su republičkog Instituta za javno zdravstvo. Od ukupnog broja novootkrivenih, devet je muškog, a dvije osobe ženskog spola. Epidemiologinja Ljubica Andrić kazala je da je do sada u RS-u ukupno registrirano 107 osoba s HIV-om, a da je od posljedica AIDS-a do sada umrlo njih 20. “Na osnovi analiza podataka od 2002. uočava se blagi porast novootkrivenih slučajeva HIV-a i AIDS-a”, upozorila je Andrić. Prema njezinim riječima, najučestaliji put prijenosa HIV infekcije i dalje je heteroseksualni kontakt - 49 posto.•

Ključne riječi
hiv

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?