GRUDE:

U Drinovcima održana kulturno-turistička manifestacija Dani uz rijeku Trebižat

GRUDE:
09.08.2016.
u 14:45

Nakon olujne subote i kišne nedjelje bila je upitna organizacija kulturno – turističke manifestacije “Dani uz rijeku Trebižat (Tihaljina – Mlade – Trebižat)” koja je održavana na lokalitetu Krenica – općina Grude 07.08.2016.godine, pišu Grude-online.info.

Međutim, uz sve vremenske neprilike organizatori: Referentna grupa – Čapljina, ŠRD “Amur” Drinovci – Grude i Hrvatski biciklistički klub “Drinovci” nisu odustajali od zakazane manifestacije. U nedjelju popodne oblaci su se razišli nad Krenicom, sunce zasjalo, a okupljene ekipe upalile roštilje i vatre za spremanje brudeta. Svaka od ekipa (njih osam) imala je na raspolaganju kotlove, plinska kuhala, roštilje, a svoje riblje pripravke, začine i mirodije čuvali su kao najveću tajnu.

S prvim dimom i mirisom pečene pastrve mještani Drinovaca i Gruda su počeli pristizati na jezero Krenicu. Znatiželjni posjetitelji i gurmani dobre ribe stali su u red da kušaju pastrvu s roštilja dok ne bude gotov brudet koji se tek počeo pripremati. Dok su posjetitelji uživali u pečenoj pastrvi, ekipe su bile zaokupljene pripremom brudeta. Svaka ekipa imala je svoju priču, naravno ribarsku, sve u superlativu i s dozom malih tajnih velikih ribarskih meštara. Kako se brudet krčkao u kotlovima tako je i atmosfera rasla, a raspjevana pjevačka skupina “Neretvanski bećari”, uz pratnju harmonike i gitare, dodatno su podizali atmosferu i stvarali pravu riblju feštu. S pjesmom i mirisom pečene ribe vrijeme je brzo prolazilo, a ekipe su dodavale brudetu posljednje sastojke koji će ih odvesti do pobjedničkog postolja. Za to vrijeme stručni žiri ocjenjivanja, sastavljen od dobrih poznavatelja ribarske spize, usuglasio je kriterije ocjenjivanja, te se predao kušnji i ocjenjivanju pripremljenih ribljih specijaliteta, prenos hms.ba

Nakon izjednačene borbe, žiri je donio konačnu odluku: prvo mjesto osvojilo je ŠRD “Amur” Drinovci – Grude, drugo mjesto ŠRD “Bjeleve” Čapljina i treće mjesto “Modro Zelena ZB” Metković.

Uz dodjelu pehara nagrađenim, svim ekipama i sudionicima brudetijade organizatori su uručili zahvalnice i zahvale donatorima i sponzorima: Federalnom ministarstvu kulture i športa, općinama Čapljini, Ljubuški i Grude kao domaćinima te nevladinim organizacijama i pojedincima koji su podržali manifestaciju. Sa željom da ova manifestacija postane tradicionalna i prepoznatljiva za sve tri općine kroz koje protječe Tihaljina – Mlade – Trebižat, svim ekipama i posjetiteljima organizatori su se još jednom zahvalili i poručili da se vidimo i dogodine na ovom ili nekom drugom lokalitetu uz rijeku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?