Intervju: Marin Radišić, načelnik općine Čitluk

U Čitluk privlačimo nove investitore i ulažemo u turizam, imamo pozitivne demografske brojke

24.05.2024.
u 13:41

Od proširenja i izgradnje novih lokalnih prometnica, novih ambulanti, niza drugih infrastrukturnih i projekata kulturnog i sportskog sadržaja pa do demografskih mjera poput besplatnog prijevoza za učenike i jednokratnih naknada za novorođenu djecu - Općina Čitluk u proteklom razdoblju realizirala je veliki broj aktivnosti kojima podiže životni standard ove lokalne zajednice.

U povodu Dana općine načelnik Marin Radišić u intervjuu za Večernji list govorio je o urađenom, ali i planovima za iduće razdoblje, a kada je riječ o potencijalima razvoja, najavljuje nastavak ulaganja u gospodarske zone, uz stvaranje uvjeta za privlačenje novih investitora koji bi gradili nove objekte i zapošljavali nove radnike, dok je jedan od temelja razvitka svakako vinogradarstvo i vinarstvo, ali i turizam te hodočasnički turizam.

Večernji list: Dan općine Čitluk izvrsna je prilika za napraviti osvrt na urađeno u proteklih godinu dana. Što biste izdvojili kao najbitnije kada govorimo o infrastrukturnim, ali i drugim projektima kojima se podiže životni standard žitelja općine?

- U svrhu poboljšanja društvene infrastrukture pokrenut je i projekt izgradnje zgrade Kulturno-informativnog centra Čitluk, a riječ je o jednom od najznačajnijih projekata koji se realiziraju na području općine Čitluk. Po završetku izgradnje u multifunkcionalnom moderno uređenom prostoru bit će smješteni velika i mala dvorana, vijećnica, spomen-soba za poginule branitelje, knjižnica, društveni centar, uredi i ostali sadržaji.

Zgrada KIC-a Čitluk od velikog je značaja jer će stanovnicima naše općine i gostima ponuditi raznovrsne sadržaje. Po završetku izgradnje i opremanja ona će postati mjesto održavanja manifestacija, okupljalište umjetnika koji žele predstaviti svoj rad, ali i središte društvenog života u kojem će svi zainteresiran moći pronaći zabavne, obrazovne i ostale sadržaje. Završetak radova očekuje se krajem godine.

Izgradnja dviju školskih sportskih dvorana svjedoči o posvećenosti Općine Čitluk stvaranju boljih uvjeta u obrazovnim institucijama. Nakon izgradnje sportske dvorane Osnovne škole Bijakovići, u sklopu koje je školska zgrada i nadograđena, projekt je nastavljen unutarnjim uređenjem, nakon kojega će sportska dvorana i prateći objekti biti opremljeni, a Općina Čitluk također je raspisala javni natječaj za unutarnje uređenje sportske dvorane Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića. Spomenutoj fazi radova prethodila je izgradnja dvorane s tribinama, postavljanje pročelja i ostali predviđeni radovi projekta kojim se želi čitlučkim srednjoškolcima pružiti mogućnost da u moderno opremljenoj dvorani mogu sudjelovati u nastavi iz tjelesnog odgoja. U tijeku je izgradnja dviju područnih ambulanta Doma zdravlja Čitluk. Jedna se gradi u Međugorju - Bijakovićima, a druga u Čerinu.

U proteklom razdoblju Općina Čitluk raspisala je više postupaka javnih nabava i potpisala pojedinačne ugovore s izvođačima radova oko proširenja i izgradnje novih lokalnih prometnica u naseljenim mjestima, čija vrijednost s okvirnim ugovorom o održavanju lokalnih cesta iznosi 2,292.354 KM. Imajući za cilj povećanje sigurnosti sudionika u prometu u Ulici kralja Tomislava, postavljen je i pušten u rad visokosofisticirani radar, a radovi na stvaranju boljih uvjeta i povećanju sigurnosti svih sudionika u prometu nastavljeni su i u ostalim mjestima općine Čitluk.

U ovakvim aktivnostima podršku pružaju i više razine vlasti, pa je tako Federalno ministarstvo prometa i veza podržalo izgradnju prometnice od srednje škole do spoja s cestom R425. Federalno ministarstvo prostornog uređenja podržalo je projekt sanacije klizišta i uređenja nogostupa u zoni Bare, a Ministarstvo prometa i veza HNŽ-a, koje vodi brigu o trima regionalnim prometnicama i priključnim cestama, bilo je partner Općine Čitluk u rekonstrukciji više priključnih cesta na regionalne prometnice.

Kako bi se hodočasnicima olakšao boravak u ovom dijelu župe Međugorje, započet je projekt izgradnje parkirališta Perkuša, dok je ugovor za izgradnju javnog toaleta u podnožju Brda ukazanja potpisan nedavno. Uz spomenute radove, značajni su i radovi na izgradnji kanalizacijske mreže i priključivanja novih korisnika na kanalizacijski sustav, a nastavili smo sa širenjem javne rasvjete na području cijele općine.

Večernji list:  Kakvi su demografski pokazatelji u općini te kako Čitluk potpomaže i stimulira ostanak, počevši od odnosa prema gospodarstvu pa do nekih izravnih demografskih mjera?

- Po podacima Matičnog ureda Općine Čitluk, u 2023. godini izvršen je upis 205 novorođene djece u matičnu knjigu rođenih. U istom razdoblju izvršeno je ukupno 189 upisa u matične knjige umrlih, dok je u matičnu knjigu vjenčanih izvršeno ukupno 109 upisa. U ovoj školskoj godini u našim osnovnim školama imamo ukupno 1622 učenika, a u srednjoj školi 562 učenika. Nastojali smo pokazati socijalnu osjetljivost prema mladima, tako da je Općina Čitluk u proračunu za 2024. godinu osigurala sredstva za sve maturante, stipendije za određene kategorije studenata, nagrade za dobitnike rektorovih i dekanovih priznanja, besplatan prijevoz i sistematske preglede za učenike osnovnih škola, jednokratne naknade za novorođenu djecu, svjesna kako su mladi temelj svakog naprednog društva. Istaknuo bih svakako i mjeru oslobađanja plaćanja građevinske dozvole za sve stambene objekte do 200 četvornih metara.

Večernji list:  Koliki je značaj suradnje s drugim općinama, ali i one prekogranične suradnje kroz korištenje europskih sredstava?

- Prekogranična suradnja u realizaciji projekata koji se financiraju sredstvima Europske unije veliki je potencijal. U prvom redu naši partneri u ovakvim projektima su lokalne zajednice iz Republike Hrvatske, koje imaju mnogo više iskustva u ovom području.

Upravo jučer dobili smo obavijest Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a da je naš zajednički projekt s Razvojnom agencijom Grada Kutjeva ERA “CoolTura Čitlukom i Kutjevom” odabran za financiranje. Svakako da se nadam kako ćemo u razdoblju koje je pred nama dodatno osnažiti partnerstvo s partnerskim gradovima, općinama i županijama.

Večernji list:  Na koje bi potencijale razvoja trebalo usmjeriti fokus u razdoblju koje dolazi?

- Nastavit ćemo ulagati u naše gospodarske zone i stvarati uvjete za privlačenje novih investitora koji bi gradili nove objekte i zapošljavali nove radnike. Jedan od temelja našeg razvitka svakako su vinogradarstvo i vinarstvo, ali i turizam i hodočasnički turizam, zbog čega smo osnovali Turističku zajednicu. Njezin primarni cilj je razvoj turizma i turističke infrastrukture, no našim gostima, uz duhovne sadržaje i prirodne ljepote, želimo ponuditi i mnoštvo manifestacija i različitih kulturnih događaja kako bi upotpunili sliku o kraju za koji su zasigurno već čuli zahvaljujući proslavljenim sportašima i visokokvalitetnim vinima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije