Agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost

U bivšem pogonu sarajevske tvornice kontaminirano 4.000 metara kvadratnih

Klix
04.09.2020.
u 18:14

U bivšem pogonu tvornice "Energoinvest" u sarajevskom naselju Stup radioaktivnim cezijumom-137 kontaminirana je površina od 4.000 metara kvadratnih, a prijava o ovom izvanrednom radiološkom događaju primljena je još u prosincu prošle godine, priopćeno je iz Agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH.

U ovoj agenciji smatraju kako je do rasipanja cezija-137 došlo iz jedne kapsule, ali do sada nije utvrđeno koja količina je iscurila.

"Dosadašnja mjerenja su pokazala kako doze zračenja oko dvorane ne ukazuju na povećanje iznad prirodnog fona", kažu iz Agencije za Klix.ba i dodaju kako su mjerenja vršena više puta od saznanja za incident.

Agencija u suradnji s relevantnim tehničkim servisima za zaštitu od jonzirajućeg zračenja, domaćih i regionalnih, kao i ostalim uključenima u ovaj događaj vrši aktivnosti na dekontaminaciji lokaliteta.

Imajući u vidu da prema dosadašnjim saznanjima ovaj radiološki izvanredni događaj nije imao utjecaj izvan mjesta njegovog događaja i da je stavljen pod kontrolu, Agencija je procjenila kako u konkretnom slučaju nije bilo potrebe za intervencijom drugih nadležnih organa.

"Po saznanju za incident ovaj lokalitet je obilježen, vrši se stalni nadzor dvorane 24 sata, te je kontroliran pristup i na osnovu svega je procijenjeno da je mogućnost utjecaja na stanovništo mala", zaključuju iz Agencije.

Šef centra zaštite od zračenja Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Alfred Vidic kaže kako stanovništvo nije ugroženo radijacijom opasnog cezija, nego su u opasnosti samo oni koji uđu u dvoranu. 

"Kontaminacija cezija unutar objekta je iznad dozvoljenih granica. Neophnodno je vršiti sanaciju i nakon sanacije objekt se može prepustiti vlasniku", rekao je Vidic za "Avaz".

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH ranije je priopćeno kako nisu ovlašteni ustanoviti uzrok kontaminacije i upućuju na vlasnika izvora kontaminacije, a to je "Energoinvest institut za materijale i kvalitet", za koji su naveli da je posjedovao licencu za rad sa radioaktivnim izvorima.

Prethodno su se pojavili navodi da je radioaktivna materija iscurila iz rezervoara prilikom transporta u svibnju prošle godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije