opasan kukac

U BiH tigrasti komarci pronađeni u pet gradova

21.05.2016.
u 07:00

Djelatnici Veterinarskog instituta “Dr. Vaso Butozan” pronašli je tigraste komarce na pet lokacija u Republici Srpskoj, i to na području Banje Luke, Laktaša, Bijeljine, Gradiške i Broda, javlja “Glas Srpske”.

Ozbiljnost situacije

Kako pokazuju dokumenti, koji su u posjedu “Glasa Srpske”, ovaj iznimno opasan kukac i prijenosnik mnogih zaraznih bolesti otkriven je čak i u jednom stanu u Ulici Jovana Dučića u Banjoj Luci. Larve i odrasli tigrasti komarci u Bijeljini nađeni su kod vulkanizerske radionice u naselju Ljeljenča, a vulkanizerska radionica bila je njihovo stanište i u Laktašima, i to u naselju Boškovići. Kada su u pitanju Gradiška i Brod, tigrasti komarci otkriveni su kod samih graničnih prijelaza.

Ravnatelj Instituta “Dr. Vaso Butozan” Drago Nedić potvrdio je da su na svim tim lokacijama pronašli tigraste komarce, i to još krajem prošle godine. O njihovoj prisutnosti odmah su obavijestili Institut za javno zdravstvo RS, koji je naložio ove godine sve nužne mjere kako bi ih uništili. - Naše preporuke su da se u idućem razdoblju ozbiljno razmatra uništavanje ovih komaraca kako bismo spriječili njihovo razmnožavanje - istaknuo je Nedić. Prema njegovim riječima, najbolja metoda uništavanja je dok su komarci još u razvoju, a najslabiji učinak imaju prskanje i zaprašivanje kada već postanu odrasle jedinke. Da je situacija ozbiljna, svjesni su u lokalnim zajednicama, koje su spremne poduzeti sve nužne mjere dezinsekcije.

Načelnik Odjela za gospodarske i društvene djelatnosti u Laktašima Aleksandar Jerković kaže kako su dobili detaljne upute za uništavanje tigrastih komaraca.

- Prema proceduri javne nabave, izabrat ćemo poduzeće koje ima stručne referencije kako bismo mogli učinkovito uništiti sve ličinke tigrastih komaraca - naglasio je Jerković.

Ravnatelj Doma zdravlja Gradiška Milan Švraka kaže kako će poduzeti sve nužne mjere dezinsekcije čim dobiju preporuke nadležnih.

Ipak, ono što službe i tvrtke koje obavljaju dezinsekciju treba imati na umu su procjene svjetskih zdravstvenih organizacija da svako povećanje temperature za 0,1 Celzijev stupanj širi stanište komaraca i do 150 kilometara. Tigrasti komarci najpoznatiji su prijenosnici virusa, odnosno, groznice Zapadnog Nila. Oni koji obole imaju simptome slične gripu i prehladi.

- Najčešće su to povišena tjelesna temperatura, glavobolja, umor, bol u zglobovima, a ponekad virus može izazvati i osip na koži, natečene limfne čvorove i bol u očima - objašnjavaju epidemiolozi.

U jedan posto slučajeva virus Zapadnog Nila izaziva tešku neurološku infekciju koja može izazvati upalu moždane ovojnice, odnosno meningitis i encefalitis, a upala se može proširiti i na leđnu moždinu.

Terenske kontrole

Tigrasti komarac je jedan od onih koji prenose i virus Zika, a koji se dovodi u vezu s poremećajem u razvoju beba. Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je kako bi se ovaj virus mogao proširiti na Europu s dolaskom toplijeg vremena.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS dr. Radovan Bratić kaže kako su naložene pooštrene mjere dezinsekcije.

- Institut će pooštriti kriterije za davanje suglasnosti izvođačima na programe i operativne planove provođenja sustavne dezinsekcije. Bez te suglasnosti izvođači ne bi smjeli početi s dezinsekcijom - istaknuo je Bratić.

Osim toga, nužno je intenzivirati terensku kontrolu u tijeku samog izvođenja dezinsekcije, kao i ocjenu učinkovitosti. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije