Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

U BiH tek jedna osoba proglašena personom non grata, lažno se predstavljala kao veleposlanik

06. lipnja 2017. u 09:35 0 komentara 35 prikaza

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH kazali su kako je Desiderio Ostrogon da Costa jedina osoba koju je naša zemlja proglasila personom non grata jer se lažno predstavljao kao veleposlanik Gvineje Bisau.

Kako kažu, Da Costa je nepoželjnom osobom u BiH proglašen 2009. zbog umiješanosti u kriminalne radnje i jer se lažno predstavljao na osnovi krivotvorene dokumentacije kao veleposlanik Gvineje Bisau.

Predsjedništvo BiH takvu je odluku donijelo nakon višemjesečne istrage tijekom koje je prikupljeno mnogo diskreditirajućih podataka o veleposlaniku. On je prethodno u Hrvatskoj izazvao skandal zbog preprodaje diplomatskih isprava i registracijskih pločica za automobile. Da Costu su, prema navodima medija, već privodili 90-ih godina u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, a te su ga države i protjerale. Pokazalo se kako se na bh. listi nepoželjnih osoba ne nalaze ni iranski diplomati Hamzeh Doolab Ahmad i Jadidi Sohrab za koje je 2013. godine Ministarstvo sigurnosti BiH priopćilo da su na osnovi odluke Ministarstva vanjskih poslova BiH, donesene na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, proglašeni za persone non grata. Tada je rečeno kako su Hamzeh Doolab Ahmad i Jadidi Sohrab u svojstvu članova diplomatskog osoblja Veleposlanstva Islamske Republike Iran tijekom boravka u BiH koristili svoj diplomatski status za provođenje niza aktivnosti koje su nespojive s funkcijama diplomatske misije i odredbama člana 41. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima. Zanimljivo je da se na listi nepoželjnih osoba ne nalazi ni četnički vojvoda i lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj kojeg je 1998. personom non grata u BiH proglasio tadašnji visoki predstavnik Carlos Westendorp.

“Ta akcija poduzeta je u skladu s ovlastima visokog predstavnika shodno Aneksu 10 Daytonskog sporazuma, prema interpretaciji iz Bonnske deklaracije. Šešeljeve aktivnosti i izjave, i za vrijeme rata i u posljednje vrijeme, pružaju očit dokaz kako bi njegova prisutnost u Bosni i Hercegovini predstavljala čin koji je štetan za provedbu Daytonskog sporazuma te miješanje u unutarnje poslove Bosne i Hercegovine”, priopćeno je 1998. godine iz OHR-a.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.