Naslovnica Vijesti

U BiH se 471.519 muškaraca nikada nije ženilo, a 339.422 žene nikada udavale

03. travnja 2017. u 07:00 0 komentara 156 prikaza

U posljednjih nekoliko godina došlo je do povećanja broja rastava u BiH. Matični uredi puni su parova koji su s ljubavlju i poštovanjem izgovarali sudbonosno “da”, a nasuprot tome, u isto vrijeme u sudovima je sve više zahtjeva za rastavu.

Gubitak stanovništva

Prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva u BiH, godišnje se u BiH odluči rastaviti više od 2000 bračnih parova. Agencija za statistiku BiH je, u skladu s rezultatima popisa stanovništva, kućanstava i stanova u BiH iz 2013. godine, ažurirala procjene stanovništva za razdoblje 2013.- 2015. godine. Osnova za procjenu broja stanovnika je ukupni broj stanovnika BiH iz popisa stanovništva 2013., a ažuriranje, za svaku godinu, radi se korištenjem podataka o broju rođenih i umrlih i podataka o migracijama, rastavama brakova, broju oženjenih odnosno udanih. BiH svake godine gubi oko 12.500 osoba od ukupnog broja stanovnika. Nažalost, ekonomska situacija, kao i politička nestabilnost, glavni je uzrok “bijele kuge”, smatraju demografski stručnjaci. Eskalacija “bijele kuge” u BiH ne događa se ovih dana, taj proces je prisutan dugi niz godina, posebno posljednjih desetak otkako je u BiH evidentan pad ekonomskog rasta. Mladi ljudi rijetko se opredjeljuju za sklapanje braka i proširenje obitelji jer smatraju da je to ekonomsko pitanje.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.