Procesuiranje ratnih zločina

U BiH po presudama sudova samo 278 ratnih zločinaca

Masovne grobnice - i dalje se ne znaju njihovi nalogodavci
Foto: DADO RUVIC
05.11.2013.
u 11:25

Sudovi ne rade ništa kako bi ubrzali i donijeli više presuda za ratne zločine u BiH

Pred različitim sudovima u BiH u proteklih dvadeset godina je 278 osoba pravomoćno osuđeno zbog počinjenih ratnih zločina. Potvrdilo je to državno Ministarstvo pravosuđa pozivajući se na podatke dobivene od tajništva Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH. Izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Krstan Simić službeno je tražio ove podatke, kao i potpunu informaciju o tome koliko je ratnih zločinaca osuđeno pred državnim, a koliko pred ostalim, nižim sudovima u BiH.

Premalo presuda

Osim što je jasno da presudama nisu obuhvaćeni ni približno svi koji su odgovorni za ratne zločine devedesetih godina, problematična je i njihova disperzija po sudovima. Po 112 pravomoćnih osuđenika za ratne zločine sankcionirano je pred Sudom BiH i sudovima u FBiH. U Republici Srpskoj do sada je bilo 46 presuđenih za ratne zločine, a u Brčko Distriktu osam osoba je kažnjeno za ova kaznena djela. Broj pravomoćno osuđujućih presuda nešto je manji u odnosu na broj osuđenih osoba i iznosi 210. Najviše ih je izrečeno pred Sudom BiH, iako je zadnje dvije godine taj broj nešto manji u odnosu na broj presuda prije 2012. godine. Najviše pravomoćnih presuda u Federaciji doneseno je pred Vrhovnim sudom, što je i logično imajući u vidu da je riječ o Prizivnom sudu kojem se mogu obratiti svi oni nezadovoljni presudama županijskih sudova. Što se tiče pravomoćnih presuda na županijskim sudovima, najviše ih je bilo u Bihaću i Sarajevu, a potom u Tuzli i Livnu. Kada je u pitanju struktura osuđenika, podataka nema. Makar nema onih koji su najzanimljiviji i po mnogima najsporniji, a tiču se nacionalne strukture procesuiranih i osuđenih osoba. Službeno obrazloženje za izostanak ovih podataka je to da se ne vodi evidencija niti optuženici i osuđenici promatraju kroz njihovu nacionalnu pripadnost. Ipak, neslužbene informacije s kojima raspolažu u nevladinom sektoru, a koriste ih i političke strukture, govore da postoji nesrazmjer u broju osuđenih Srba, Hrvata i Bošnjaka.

Više kazni Srbima

U izvješću o istraživanju i procesuiranju ratnih zločina i traženju nestalih osoba Vlade RS-a s početka prošle godine navodi se podatak po kojem je samo pred Sudom BiH Srbima izrečeno dvostruko više kazni za ratne zločine nego Hrvatima i Bošnjacima zajedno. Ipak, u odnosu na ukupni udio u populacijii broj osuđenih Hrvata je znatno veći u odnosu na ostale. Srpske, ali i hrvatske udruge nezadovoljne su brojem obrađenih predmeta i sudskih procesa koji se odnose na zločine nad pripadnicima ovih naroda.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?