U BiH 160 liječnika na 100.000 građana, u EU 362

pandemija liječnici
13.05.2023.
u 12:52

Nedostatak perspektive i loša opća klima glavni su razlozi koji tjeraju veliki broj građana BiH da krenu trbuhom za kruhom. Većina mladih školuje se kako bi se zaposlila u zemljama Europske unije, a to je posebno izraženo kod medicinskih djelatnika. Podaci Agencije za rad i zapošljavanje BiH su poražavajući. Od 2013. do 2020. u Njemačku je otišlo raditi gotovo 6000 medicinskih djelatnika i njegovatelja. Podaci su to samo jedne institucije koja posreduje u zapošljavanju. Medicinari koji su u inozemstvu kažu kako tamo dobiju ono što zaslužuju - poštovanje, priliku za napredovanje i nagradu za svoj rad. Na isti način razmišljaju i mnogobrojni mladi liječnici. I njih je sve manje.

Nažalost, točna evidencija liječnika koji su napustili BiH ne postoji, međutim, ilustracije radi navedimo podatke Liječničke komore FBiH koji pokazuju da je BiH samo u 2018. napustilo 267 liječnika. Godinu prije taj broj bio je veći jer su BiH napustila 362 liječnika s područja FBiH! Da je situacija loša, potvrđuju i posljednja istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije koja pokazuju da najmanji broj liječnika u odnosu na broj stanovnika na razini države imaju Albanija i BiH. Tako u Albaniji na 100.000 ljudi dolazi 120 liječnika, što je najlošiji omjer u cijeloj Europi, dok u BiH na 100.000 stanovnika dolazi 160 liječnika. Usporedbe radi, prosjek EU-a je 362 liječnika na 100.000 stanovnika. U godini prije pandemije bolnice u BiH vapile su za anesteziolozima, kirurzima, patolozima, radiolozima, pedijatrima i psihijatrima, zbog čega se nerijetko događalo da su pacijenti u kliničkim centrima koji djeluju u BiH mjesecima morali čekati na specijalističke preglede. Problem je i s liječnicima obiteljske medicine. Čak pedeset posto liječnika primarne zdravstvene zaštite nedostaje u BiH. Samo je 746 liječnika obiteljske medicine u cijeloj BiH. Nastavi li se ovakav trend odlaska stručno osposobljenog medicinskog kadra, zdravstvene ustanove mogle bi biti pred kolapsom. Da je broj liječnika i više nego nedovoljan, najbolje govori činjenica da umjesto 35 pacijenata, koliko bi trebali, obiteljski liječnici pregledaju i do 70.

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?