Otkriće za ljude u BiH

U bezalkoholnom pivu ima alkohola, pojedini negoduju

13.09.2017.
u 09:42

Analize pokazuju da se povećao broj konzumenata bezalkoholnoga piva u svijetu, a ono je itekako popularno i u BiH. Ipak, počelo je i nezadovoljstvo pojedinih, ponajprije vjernika, zato što je otkriveno da se u tom bezalkoholnom piću, kako ga se predstavlja, pojavljuje alkohol, a oni ga ne konzumiraju.

Naime, prvo je Federalni zavod za zaštitu potrošača pokrenuo jedno od najkontroverznijih pitanja u svijetu pića - termin bezalkoholno pivo.

- Problem nije samo često prikrivanje informacija o udjelu alkohola u bezalkoholnom pivu nego i samo korištenje termina. Ako je to bezalkoholno piće, zašto nosi naziv pivo. Pivo nastaje u procesu fermentacije, a ne postoji bezalkoholna fermentacija - rekla je Ana Popova, šefica Zavoda za zaštitu potrošača.

Te najave otvorile su pitanje terminologije, odnosno lažnog opisivanja bezalkoholnoga piva. Neki proizvođači, poput njemačkog Krombachera, jamče 0 posto alkohola, no mnogo je više onih koji “priznaju” izvjesnu količinu alkohola, najčešće sitnim slovima spominju “maksimalno 0,5 posto”.

Kada je Radio Sarajevo pokušao istražiti tu temu u BiH, naišli su na pomalo neočekivane prepreke. Ili zbog konzumenata pojedinih religijskih skupina ili nekog drugog razloga, “pivari” su bili spremni samo na “off-record” informacije, bez striktnoga navođenja imena proizvođača, zastupnika, piva...

Predstavnici pivske industrije s kojima su novinari Radija Sarajevo razgovarali pozvali su se na Zakon o pivu koji je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo na prijedlog Agencije za sigurnost hrane BiH. - U BiH se pivo tretira kao prehrambeni proizvod. Proizvodnja piva je jako složen tehnološki proces.

Bezalkoholno pivo sadrži najviše 0,5 posto alkohola, ali alkohol pronalazimo i u brojnim drugim namirnicama i proizvodima koje konzumiramo, poput jogurta, kefira, da ne spominjemo ocat za salatu - bilo je najviše što su novinari doznali. Jasno je, “bezalkoholno pivo” ipak nije bezalkoholno. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?