Priča o OPG-u koji je, uz korištenje prirodnih potencijala, pokrenuo povratnik u travničku općinu Ivica Rajić iz Guče Gore, a čiji se organski proizvodi mogu vidjeti na svim sajmovima u BiH

"Tvrtko - moj najbolji prijatelj" tek je jedan u nizu zdravih proizvoda Gučogorke

18.03.2023.
u 16:12

Gotovo da nema sajma hrane i domaćih proizvoda u BiH na kojemu se ne može vidjeti i štand Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG) "Gučogorka" na kojemu su izloženi likeri, tinkture, sušeno voće i ljekovito bilje, pčelinji proizvodi i medni preparati, rukotvorine i suveniri. Svaki od proizvoda iz bogatoga asortimana Gučogorke najmanje je dvaput nagrađen, ponosno ističe idejni tvorac i glavni njezin pokretač Ivica Rajić dok nam pokazuje bogatu kolekciju sajamskih nagrada.

Potpuno posvećen
Rajić se proizvodnji na očevu imanju u Gučoj Gori, na koje se vratio 2000. godine, u vrijeme najmasovnijega povratka u ovaj dio općine Travnik, potpuno posvetio nakon odlaska u mirovinu 2003. godine.

- Nakon rata ostao sam u vojsci kao pripadnik 3. gardijske brigade HVO-a Jastrebovi jer mnogo izbora nisam ni imao. Tvrtka u kojoj sam radio prije rata - Tehničko-remontni zavod u Travniku, propala je, a od nečega se moralo živjeti - kazuje nam Rajić.

Kao veliki kreativac, zaljubljenik u prirodu, glazbu, pa i pisanje, Rajić odlučuje prije 20 godina okrenuti novu životnu stranicu te se s obitelji vraća na očevo imanje gdje, koristeći prirodne potencijale ovoga kraja, iznimno pogodnoga za poljoprivredu, pokreće proizvodnju različitih proizvoda. Uz biljnu, i animalna proizvodnja sastavni je dio OPG-a te je nakon stada od 150 ovaca vlašićke pramenke pokrenuo i tovni uzgoj junica, svinjogojstvo i uzgoj peradi, čime je zaokružen proces proizvodnje zdrave hrane na parcelama koje su certificirane kao organske. Svi proizvodi Gučogorke izloženi su u kušaonici, prostoriji koja im služi za predstavljanje proizvoda i prihvat gostiju.

- Prvi naš proizvod bio je šljivovica. O njoj sam i pjesmu napisao, o njezinu utjecaju na dug život i zdravlje, o čemu svjedoče naši stari. Među njima i moj otac koji u 93. godini života, bez naočala, plete vunene čarape. Nakon šljivovice, koja je znala pobrati nagrade i u konkurenciju čuvene ramske, nizali su se proizvodi od kojih svaki ima svoju priču. Likeri s ljekovitim travama ubranim na obroncima Vlašića, tu je i popularna lincura uz koju bi se žene krijepile nakon teškog rada, pčelinji i proizvodi od meda. Neki će reći: "Treba li ti, deda, oraha i meda", a ja sam napravio mješavinu koja se zove po našem kralju Tvrtku i dodao joj naziv "Moj najbolji prijatelj" - predstavlja nam Ivica mješavinu oraha i meda kraljevskoga naziva.

U ponudi Gučogorke je i maksuzija, ali i niz prehrambenih i ljekovitih proizvoda. Svi nose oznaku organskoga.

- Tu oznaku, certifikat, obnavljam svake godine u Sarajevu u Institutu, jedinome u BiH koji je usklađen sa standardima Europske unije. Jedini sam vlasnik certifikata u organskoj biljnoj proizvodnji u općini Travnik i Srednjobosanskoj županiji - objasnio nam je Rajić koji se smatra istinskim pionirom organske proizvodnje u središnjoj Bosni.

Proizvodnje iza koje stoje on i njegova obitelj, a kojoj je Rajić dao vlastiti pečat jer drvene suvenire sam ukrašava, po njima ispisuje poruke i stihove te ih čini unikatnim suvenirom Travnika.

- Kad našim predstavnicima vlasti dolaze gosti, poput, recimo, gostiju iz grada pobratima, njemačkog Leipziga, onda se nerijetko od mene traže suveniri koji će ih podsjećati na Travnik - otkriva nam Rajić koji od institucija po korektnoj suradnji izdvaja Turističku zajednicu SBŽ-a s Miroslavom Matoševićem na čelu koja je ovaj brend prepoznala kao dio turističke ponude. Priča o OPG-u "Gučogorka" priča je o želji i volji za povratkom na svoje, ali i želji za iskorištavanje prirodnih potencijala koji čovjekov život čine uistinu bogatim.

Uz hercegovački Stap
- BiH je bogata zemlja, ima sve uvjete za proizvodnju organske i zdrave hrane. No, rijetki taj potencijal prepoznaju. Ja sam ga prepoznao i vlastitim i radom svoje obitelji stvorio višestruko nagrađivan i prepoznatljiv brend. Štandovi Gučogorke na sajmovima su iznimno posjećeni, proizvodi traženi, ali potpore od institucija vlasti baš i nemam - kaže nam pokretač ovog OPG-a. Rajić se već pomalo priprema za nadolazeće sajmove, ponajprije onaj u Mostaru, gdje godinama zajedno izlaže s Udrugom "Stap" iz Hercegovine, čiju ponudu godinama obogaćuje proizvodima s Vlašića.

- Ivica Rajić je legenda, radimo s njim, kao i mnogim drugim proizvođačima zdrave hrane iz Bosne, vodeći se kvalitetom i raznovrsnom ponudom. Zato je štand Stapa godinama najposjećeniji na Sajmu u Mostaru - kazao nam je Davor Medić iz Udruge "Stap" iz Hercegovine na čijem su štandu od samog početka i proizvodi Gučogorke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?