Održano ročište

Odluka o pritvoru danas, Radončić: Ovo je politički proces

Fahrudin
27.01.2016.
u 13:19

Radončić se na kraju višesatnog saslušavanja tužitelja i obrane obratio sudu kazavši kako nije odgovoran za ono za što ga terete te da je proces koji se protiv njega vodi politički.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužitelj uputio je prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od 30 dana, za osumnjičenog Radončić Fahrudina, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Prijedlog pritvora upućen je iz razloga opisanih u članku 132. točke b) i c) ZKP BiH, odnosno zbog postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili pomagače, te počiniti novo kazneno djelo ili završiti započeto.

Nakon što je Tužiteljstvo BiH tražilo jednomjesečni pritvor za lidera SBB-a Fahrudina Radončića, Sud BiH donio je odluku da se ročište u ovom slučaju održi u 16:00 sati.

Postupajući tužitelj zajedno sa svojim timom suradnika i savjetnika, nastavlja intenzivnu istragu u tom predmetu, navodi se u priopćenju. 

Dalje se navodi da je postupak koji se vodi u potpunosti je usklađen s naredbama o pokretanju i proširenju istrage i procesne radnje se poduzimaju onim redoslijedom kako je to propisano, a postupajući tužitelj je ovlašten da rukovodi istragom, nadzire rad ovlaštenih službenih osoba, koordinira istragom i postupa u skladu sa zakonskim ovlastima u cijelom tijeku istrage.

Tužiteljstvo BiH podsjeća javnost da su svi građani jednaki pred zakonom, da se postupak vodi u skladu sa zakonom, da pred zakonom nema nedodirljivih i da bilo kakvi politički ili medijski pritisci, ne mogu i neće utjecati na vođenje postupka, priopćeno je iz tog tužiteljstva. 

Tužiteljstvo iznosi detalje

Na ročištu na Sudu BiH u slučaju protiv Fahrudina Radončića tužiteljstvo je iznijelo detalje o onome što stoji u optužnici, a to je kako tvrdi tužitelj da su utjecali na svjedokinju Azru Sarić i o tome kako je Nermana Hadžijahić imenovana za veleposlanicu BiH u Sloveniji.

Na početku je obrana Fahrudina Radončića, odnosno odvjetnički tim, tražio izuzeće postupajućeg tužitelja Bože Mihajlovića, te su rekli kako su prije ročišta dobili obimnu dokumentaciju koju nisu mogli proučiti.

Radončićeva obrana zatražila je da se sa Suda na Kosovu pribavi iskaz Azre Sarić. Sutkinja Tatjana Kosović kazala je da o izuzeću tužitelja u ovom slučaju odlučuje glavni tužitelj.

Tužitelj Mihajlović je potvrdio kako Tužiteljstvo BiH provodi istragu protiv Radončića i drugih, ali je također potvrdio da se istraga protiv Fahrudina Radončića provodi od 2014. godine.

Tijekom prvog dijela ročišta, tužiteljski tim je čitao korespodenciju, razgovore i SMS poruke između Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman.

Također, govorio je i o sastancima Dautbašića sa Hadžijahićem čija je supruga imenovana za veleposlanicu BiH u Sloveniji.

Nakon sat vremena čitanja SMS poruka i razgovora između navedenog trojca sutkinja je prekinula čitanje i pitala Tužiteljstvo namjeravaju li čitati svih 120 stranica razgovora.

Tužitelj je rekao kako je jako važno da se sve pročita, nakon čega je nastavljeno čitanje, a zatim je napravljena pauza.

Odluka u roku 24 sata

Radončić se na kraju višesatnog saslušavanja tužitelja i obrane obratio sudu kazavši kako nije odgovoran za ono za što ga terete te da je proces koji se protiv njega vodi politički.

Postupajuća sutkinja Suda BiH Tatajana Kosović nakon vešesatnog saslušavanja dokaza Tužiteljstva BiH i obrane kazala je da će se o prijedlogu jednomjesečnog pritvora koje je za Fahrudina Radončića zatražilo Tužiteljstvo ova institucija izjasniti u predivđenom zakonskom roku od 24 sata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?