manja norma tužiteljima

Tužitelji u BiH pisat će manje optužnica kako bi se izbjegle površnosti

15.06.2017.
u 10:00

Kako bi, umjesto samo količine, optužnice bile kvalitetno napravljene, Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće (VSTV) smanjilo je normu tužiteljima državnog Tužiteljstva kako bi umanjilo i broj loše pisanih optužnica, a time i oslobađajućih presuda u predmetima ratnih zločina.
Norme i nova pravila
Novim pravilnikom o mjerilima za rad tužitelja, kako prenosi Justice Report, više bi se trebao vrednovati rad na složenim predmetima ratnih zločina. Dosadašnja norma za tužitelja svodi se s pet na četiri optužnice ili obustave postupka godišnje. Pravni stručnjaci podržavaju izmjene, s tim da neki smatraju kako bi norme trebalo ukinuti za tužitelje na slučajevima ratnih zločina kako bi radili bez pritiska, a optužnice bile kvalitetne. Opterećenosti brojem optužnica bavila se i Misija OESS-a u BiH, iz koje su u svojoj analizi naglasili kako ostvarenje propisane norme okončanih predmeta također ovisi i o obujmu predmeta povjerenoga konkretnom tužitelju. U stvarnosti, svakom tužitelju povjeren je zapanjujuće veliki broj predmeta. Najmanji broj je 30 predmeta, dok je jedan novoimenovani tužitelj bio zadužen za čak 130 predmeta, a od kojih je samo jedan predmet obuhvaćao između 20 i 30 osumnjičenih. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?