Oživaljavaju "pogođene" djelatnosti

Turizam se oporavlja, traže se kuhari, konobari, sobarice...

19.03.2021.
u 07:02

Još prošle godine u ovo vrijeme nije se moglo ni naslutiti kako će se cijeli svijet naći u velikom problemu zbog borbe s nepoznatim virusom. No, to se ipak dogodilo i ostavilo velike posljedice i na najveće svjetske ekonomije. Prodaja, turizam i ugostiteljstvo djelatnosti su koje su, prema pokazateljima, osjetile ogromne posljedice zatvaranja. Tim podacima svjedoče i portali koji se bave oglašavanjem za zapošljavanje u BiH i Hrvatskoj, piše Večernji list BiH. 

Najpogođenije djelatnosti

Podaci hrvatskog portala MojPosao pokazuju kako su poslodavci i radnici u turizmu u godinu dana pandemije bili najpogođeniji jer je u tom sektoru objavljeno 57 posto manje oglasa za posao nego godinu ranije. Slijede poslovi u sektoru ljudskih resursa te ljepote i sporta, kojih se nudilo 55 odnosno 53 posto manje. U kategoriji u kojoj inače bude na tom portalu najviše oglasa za posao, prodaji i trgovini, objavljeno ih je 50 posto manje nego u 2019., ističu s hrvatskog portala MojPosao. S tog portala kažu kako se u prva dva tjedna ožujka u tim, ali i drugim sektorima vide naznake oporavka s rastom potražnje za radnicima za 12 posto u odnosu na 2020.

- Tražimo konobare, kuhare, šankere, sobarice i čistačice za rad na području Hvara u razdoblju od početka ožujka do kraja listopada - stoji u oglasu koji pokazuje kako su poslodavci iz Hrvatske već uvelike u potrazi za radnicima iz BiH u nadi kako će ova turistička sezona biti uspješnija od prošlogodišnje. Adisa Fazlović, menadžerica marketinga bh. portala za zapošljavanje Mojposao.ba, kazala je za “Nezavisne” kako je na njihovu portalu počela potražnja za sezonskim radnicima, a najviše oglasa su, kaže, davali poslodavci iz Hrvatske. Inače, u ovom razdoblju u Hrvatskoj se odražava sajam poslova, gdje traže različite profile radnika iz ugostiteljstva i turizma. Osim poslodavaca u RH, i oni u BiH traže sezonske radnike, posebice u Neumu. Prema ranijoj analizi portala Mojposao.ba, pandemija je značajno promijenila potrebe poslodavaca tijekom protekle godine dana. - Povećana potražnja bila je za radnicima različitih medicinskih profila, kao i onima iz područja logistike, dostavne službe. Prema našim pokazateljima, najtraženija zanimanja trenutačno su senior/junior programer, call-agenti u centrima za korisničku potporu i prodaju te komercijalist - trgovac - kazala nam je ranije u razgovoru Fazlović, navodeći koliko su se mijenjale potrebe poslodavaca.

Više se tražili...

I u Hrvatskoj je, prema analizi portala MojPosao, ipak bilo zanimanja koja su se više tražila, poput onih u obrazovanju i znanosti, za koje je bilo čak 30 posto više oglasa nego u 2019., a slijede poslovi u zdravstvu i socijalnom radu s porastom oglasa od 26 posto, skrbi o djeci i starijima s rastom od 22 posto te u graditeljstvu, geodeziji i geologiji s 19 posto više oglasa. Kada se pak promatra trenutačno stanje, s ovog portala kažu kako ipak dolazi do oporavka tržišta. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije