Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Šefica kabineta otkriva kako je Tuđman doživio pad Vukovara

Tijekom snimanja filma "Sasvim nepoznati Tuđman" redatelja Miljenka Manjkasa, koji će u prosincu biti objavljen u Večernjakovu ciklusu političkih dokumentaraca, Zdravka Bušić otkrila je kako je Tuđman doživio pad Vukovara
19. studenoga 2014. u 14:10 3 komentara 1557 prikaza
Franjo Tuđman
Foto: http://www.politikaplus.com/

Zdravka Bušić 1991. godine bila je šefica kabineta Franje Tuđmana, a kroz njene ruke prošla su sva izvješća koja su svakodnevno Tuđmanu stizala s ratišta, pa tako i ona koja su dolazila iz Vukovara.

Tijekom snimanja filma "Sasvim nepoznati Tuđman" redatelja Miljenka Manjkasa, koji će u prosincu biti objavljen u Večernjakovom ciklusu političkih dokumentaraca, šefica kabineta podrijetlom iz Gruda otkriva kako je Tuđman doživio pad Vukovara.

– Mi skoro nikada nismo išli kući prije ponoći ili jedan sat dok ne bi sva izvješća stigla s ratišta. Predsjednik Tuđman nikada nije otišao dok sva izvješća s ratišta ne bi pogledao. Bilo je nas nekolicina koji smo bili uz njega i pripremali mu izvješća u tim ratnim danima. O joj... Vukovar! Da. Jako se dobro sjećam, ali moram priznati da- danas mi je jako teško govoriti o tome. Ja sam sva ta izvješća otvarala i neka sam čitala, pa sam pravila sažetke predsjedniku. Ona važnija čitao je i analizirao od riječi do riječi, apsolutno sve do jednog slova, zareza, točke. Ja nikad nisam vidjela čovjeka da je toliko, toliko mnogo puta bio suznih očiju. Skoro uvijek. Imala sam osjećaj, dok je bio rat, da je on vječito imao pune oči suza. Jednostavno kao da je to bilo jedno stanje, ako možete shvatiti. Tako da je on imao tu silnu empatiju i osjećao je za svakog izgubljenog čovjeka, ratnika, onu ženu patnicu, izbjeglicu. Silnu empatiju... Za čovjeka koji je to imalo nastojao vidjeti mislim da je to bilo jako vidljivo. Mislim zaista vidljivo – kazala je Bušić.

Bušić je otkrila kako je Tuđman sve vezano uz događaje u Vukovaru vrlo teško doživljavao.

– Vukovar i sve ono što se uz Vukovar vuklo, ako mogu tako reći, i govorilo, i one sve insinuacije predsjednik je vrlo teško doživljavao. Vukovar se nije izdao, niti je ikada predsjednik... Mislim, evo, ako mogu u jednoj rečenici to reći, mislim da je on to jako teško proživljavao. Međutim, nije imao vremena baš eksplicitno nešto pokazati ili sebi ili drugima jer je brzo morao ići dalje, brzo donositi odluke i brzo poduzimati određene korake – sjeća se Bušić.

 • mrtav-hladan:

  Jel te ona spijuncina placa da lazes u tudmanovo ime kad kazes da Vukovar nije izdan On je ne samo izdan nego i prodan ..! ... prikaži još!n nego i prodan ..!

 • Avatar mama mia
  mama mia:

  Morao je u Moskvu da sa Miloševičem dogovori predaju Vukovara i Bosanske posavine

 • rosa:

  Ovo su tipične partizanske priče, priče za one sa manje mozga i malu djecu.