Danima blokirani serveri Vijeća ministara BiH

Troše milijune, a ne zna se tko kontrolira klima-uređaje u državnim institucijama

14.08.2017.
u 08:00

Zbog neslaganja dviju službi unutar Vijeća ministra BiH, Službe za zajedničke poslove i Glavnog tajništva, na nekoliko dana blokiran je bio rad državnih institucija, i to uslijed pregrijavanja servera. Zbog neslaganja tih dviju državnih službi oko toga tko je nadležan za održavanje klimatizacijskih uređaja u server-dvorani i sporosti otklanjanja problema, nastao je kvar, prenosi agencija BIRN.

Prebacivanje odgovornosti

- Serveri u VM BiH su se pregrijali i gotovo u potpunosti zaustavili rad državnih institucija na četiri cijela dana krajem ožujka jer dulje od mjesec dana nije popravljen klima-uređaj u server-dvorani, a zakazao je i sustav upozoravanja na povećanje temperature, prenosi BIRN. Dvije spomenute službe prebacuju jedna na drugu odgovornost za kvarove jer ne postoji poseban ugovor za održavanje klima-uređaja. Nedavno je Ured za reviziju rada institucija BiH objavio podatak kako ni jedna od 75 državnih institucija u BiH u proteklih pet i više godina nije protiv svojih čelnika ni djelatnika provela postupak o smjeni, suspenziji, premještaju ili raskidu radnog odnosa zbog informacija koje su jasno upućivale na njihove loše rezultate rada. U izvješću revizije stoji kako se intervjuirani djelatnici Ministarstva financija, Glavnog tajništva VM, Agencije za državnu službu i Ureda koordinatora za reformu javne uprave, nisu mogli sjetiti kako je u posljednjih pet godina bilo slučajeva da je neki čelnik ostao bez pozicije zbog loših rezultata ili da je neki program reduciran, ukinut, te da je kao posljedica navedenoga obavljena izmjena organizacije, preraspodjela ili otpuštanje odgovornih zaposlenika toga programa. Prema njihovim saznanjima, ni jedna od provedenih smjena, suspenzija, premještaja ili raskida radnoga odnosa nije obavljena na temelju izvješća ili informacija koji su upućivali na loše rezultate rada odgovornih.

Troše milijune bez rezultata

Ne samo da odgovorni nisu sankcionirani zbog svoje nesposobnosti već još nije ni provedena odluka VM BiH o ocjenjivanju rada rukovodećih državnih službenika, a svih ovih godina nije imenovano povjerenstvo za takvo ocjenjivanje. - Čak i da je to povjerenstvo imenovano, imalo bi jako težak zadatak zbog utvrđenih slabosti postojećih planova i izvješća o radu te nedostatnih informacija o nadzoru i evaluaciji rezultata rada programa i institucija. Uz to, brojni su i medijski napisi koji govore o tome da institucije BiH troše milijune maraka godišnje bez konkretnih rezultata, stoji u izvješću iz Ureda za reviziju rada institucija BiH. Zbog svega toga, prema ocjeni Svjetske banke, indeks učinkovitosti javne uprave u BiH je 36,5 i među najlošije rangiranima je u Europi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?