Potreban novac za otvaranje gradilišta

Trošarine otvaraju tisuće novih radnih mjesta

07.04.2017.
u 10:00

Neusvajanjem prijedloga o povećanju trošarina u hitnom postupku u Zastupničkom domu PS BiH nije sve propalo, ali bi se u konačnici, ako se ni u redovitoj proceduri ne usvoji povećanje trošarina, BiH mogla suočiti s nizom problema s dalekosežnim posljedicama. U prvom redu, posljedica neusvajanja ove mjere bila bi kašnjenje u MMF-oj reviziji aranžmana, planiranoj za kraj travnja, a što će onda zahtijevati nove pregovore o određenim aspektima aranžmana. To bi moglo izazvati kašnjenja u drugim srodnim programima, uključujući i pomoć Europske unije. To bi također usporilo napredak zemlje u procesu pristupanja EU.

Bez manipulacija

Zanimljivo je pri tom naglasiti kako su i dužnosnici Europske unije u BiH te brojni veleposlanici isticali važnost povećanja trošarina kako bi se nastavile i započete reforme u sklopu Reformske agende. No, zastupnici u PS BiH oglušili su se na ove apele i odjednom postali “socijalno osjetljivi” i zabrinuti za građane, ali nitko od njih nije ni spomenuo da je od 1. travnja plin poskupio ni manje ni više nego za 16 posto. Ono što je u ovom trenutku važno naglasiti je činjenica prema kojoj BiH ima ugovoreno i u fazi ugovaranja 800 milijuna KM za izgradnju cesta, prije svega autoceste na koridoru Vc, ali i ostalih cesta. Do sada je analizama utvrđeno kako poduzeća za ceste i autoceste u BiH ne mogu više izdržati teret kredita, zbog čega se pristupilo rješenju namjenskog povećanja trošarina. Sredstva koja bi bila uprihođena od trošarina, kako ne bi bilo manipulacija i kako ne bi bilo sumnje da se koriste za proračunske troškove, namjenski bi se izdvajala na račune poduzeća za ceste i autoceste u oba entiteta.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije